Naar inhoud

Les Saveurs des Lumières

Open op zaterdag, zondag en feestdagen van 14 tot 18u.

Het Domein van Seneffe nodigt u uit om het exotisme van de 18de eeuw te komen ontdekken in zijn degustatiesalon. U kunt hier immers een unieke ervaring boordevol smaak en emoties komen proeven, in het uitzonderlijke kader van de Chinese kamer, een stijl die vooral in de eerste helft van de 18de eeuw bijzonder in trek was.

Exotische dranken proeven: een uitnodiging tot reizen

In de Verlichting waren er verschillende manieren om op verovering te gaan van andere contreien en culturen van elders te ontmoeten. Alles wekte de nieuwsgierigheid. Aangezien Europa ook toen al dol was op lekker tafelen, vormden spijzen en dranken een belangrijk onderdeel van de kunst van het reizen. Zo groeide koffie, die door de gezant van de Grote Turk onder Lodewijk XIV in Frankrijk werd binnengebracht, uit tot een ware rage. In Parijs werd er 1.225 ton verbruikt, wat neerkomt op maar liefst 1,8 kilo per persoon en per jaar! In de Latijnse wereld was koffie volgens Michelet de “revolutionaire drank”. Voor de Angelsaksische cultuur was het echter thee, het “kleine kruid” dat Voltaire zo dierbaar was, die in de smaak viel.

En wat dan met chocolade! In die tijd was chocolade een zeldzaam goed dat voorbehouden was aan de adel en de rijke burgerij. Het was een luxeproduct dat niet alleen delicaat was maar ook duur om te verbouwen. Chocolade werd gedronken in de cafés, in de salons en aan het hof. Ze werd ook als remedie gebruikt in de geneeskunde en als stimulerend middel voor lichaam en geest.

Talrijke vooraanstaande personen uit die periode hebben tot haar succes bijgedragen. Madame de Pompadour dronk verscheidene keren per dag chocolade, terwijl Marie-Antoinette zich elke morgen liet verwennen met een heerlijke kop chocolade. Het was dus niet te verwonderen dat in die periode de functie van “Chocolatier van de Koningin” in het leven werd geroepen.

In de 18de eeuw werden de allermooiste chocoladepotten van zilver of porselein gemaakt. Het was destijds de goede gewoonte om een chocoladepot als geschenk te geven.

In ons salon ervaart u de kern van het exotisme

Ontdek de dranken die in de periode van de Verlichting in de mode waren. Chocolade, thee en koffie worden opgediend in een prachtige Chinese kamer. U wordt meegenomen naar de 18de eeuw dankzij de weelderige decors en de diensters in klederdracht uit die tijd. Het salon wordt overspoeld door de heerlijke geuren van warme chocolade, thee en koffie. Een reis naar het verleden die niemand onberoerd laat.

Onze chocolade wordt bereid volgens verschillende authentieke recepten uit de 18de eeuw. Het Domein van Seneffe biedt u chocolade aan volgens een uniek en traditioneel recept waarvan het geheim goed bewaard blijft en dat u gegarandeerd nergens elders zult vinden.

U zult opgetogen zijn wanneer u die nieuwe smaken uit verre streken leert kennen. Dranken die als luxeproducten werden beschouwd en die voorbehouden waren aan een bepaalde elite uit die tijd.

En er is meer, want het Domein van Seneffe biedt u ook een keuze van huisbereide desserts aan. Altijd met het grootste respect voor de geest en de tradities van die tijd.

Geniet op mooie lente- en zomerdagen volop van de tuingeneugten 

Een weergaloos zicht op het grote parterre nodigt u uit om volop te genieten van al het moois dat de tuinen te bieden hebben.

De bloesemdrankjes (ook wel limonades genoemd) zullen voor de nodige verfrissing zorgen, zeker in combinatie met de sorbets met seizoenvruchten, zoals gebruikelijk was in de  Verlichting. Meloenen werden toen mateloos verorberd. En de roos prikkelde de neus van de fijne dames aan het Hof. Iedereen keek uit naar de koelte, naar de rust … Het geluk lag in de tuin.

Die echt typisch “18de-eeuwse” momenten van plezier en sfeer kunt u met ons delen wanneer u door de deur van ons degustatiesalon “Les Saveurs des Lumières” stapt. Het is op zaterdag, zon- en feestdagen geopend van 14 tot 18 uur (laatste opname om 17.30 uur), maar ook na afspraak.

Terug naar boven