Naar inhoud

Het park en de tuinen

Wandelen en ontdekken.

Het Park van het Domein van het Kasteel van Seneffe is een uitstekende plek om te wandelen en zich te ontspannen. Het vormt echter tegelijk ook het schouwtoneel van openluchttentoonstellingen, waar de bezoekers zich kunnen laten verleiden door de prachtige omgeving en de magie van de evenementen die daar elke lente en zomer plaatsvinden.

Kunstenaars van internationale faam palmen elk jaar opnieuw de ruimte in om er hun werken tentoon te stellen. Daarbij komt telkens een nieuwe thematiek aan bod en vinden altijd weer nieuwe ontmoetingen plaats tussen de kunstenaars en het publiek.

Een groene parel, een open ruimteHet Park van het Domein van het Kasteel van Seneffe, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 22 ha, werd gerestaureerd in de geest van de eerste bewoners. De oorspronkelijke regelmatige wandelwegen werden verfraaid met een prachtig decor van beplantingen die de sfeer van weleer oproepen, maar waarvan de harmonie wel rekening houdt met de lessen die uit het verleden werden getrokken. Het grote tweearmige waterbekken aan de achterkant van het kasteel is voorzien van een fontein waaruit een waterstraal van 15 meter hoog spuit. Tussen het kasteel en het grote waterbekken krijgen de galerijen van het voorplein een verlengstuk in de lindelanen, die een bladergewelf vormen. Aan de achterkant van het theater bevindt zich een “ongereptere” zone, die dicht beplant is met de meest uiteenlopende boomsoorten. De vijver werd in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en mondt uit in een druppelvormige uitbreiding. Van de oever van deze waterpartij loopt een klein bruggetje naar het romantische eilandje.

De natuur in het Park

Behalve zijn groot architecturaal belang, kan Seneffe ook prat gaan op een prachtige, soms beheerste en soms wilde natuur.

In de bescherming van een omheiningsmuur, waardoor ze van de rest van de omgeving worden afgescheiden, groeien en leven heel wat verscheidene planten- en dierengemeenschappen. In de schaduw van de beuken bloeien hier in de winter sneeuwklokjes en in de lente blauwe tapijten van boshyacinten, die in deze streek vrij zeldzaam zijn.

In de hoge takken van de essen, linden of esdoorns, horen we het gezang van mezen, roodborstjes, roodstaarten, heggenmussen en boomklevers. Om deze typische bos- en parkvogels aan te trekken, werden dichtbij de volière een groot aantal verscheidene bessenbomen aangeplant.

De oevers van de vijver vormen het koninkrijk van de waterplanten en de kikkers. Grote dieren zullen wandelaars weliswaar niet te zien krijgen wanneer ze over de wandelpaden kuieren, maar het is niet uitgesloten dat ze een glimp opvangen van de witte staart van een konijn of het fijne silhouet van een wezel, of ‘s avonds laat een in een stekelige bolletje gerolde egel aantreffen.

Landschapsgedeelte van het park

In het gedeelte tussen de tuin van het theater en de achterkant van het park werd vanaf 1780 begonnen met de aanleg van een onregelmatige tuin, zonder dat daarbij echter de originele geometrische structuur werd gewijzigd. Terwijl de regelmatige stijl sinds de middeleeuwen in heel Europa overheerste, ontwikkelde zich in Engeland vanaf de jaren 1720 een onregelmatige stijl, waarbij talrijke exotische boomsoorten werden gebruikt. Die nieuwe “landschapsstijl”, die beantwoordde aan een nood aan vrijheid en terugkeer naar de natuur, veroverde omstreeks 1775 heel Europa en maakte ook in de volgende eeuw furore.

In de door de Parijse architect Brongniart ontworpen landschapstuin van Seneffe slingert een beekje zich met kleine watervalletjes vanaf de achterkant van het park door de tuin en mondt uit in een vijver met een heuvelvormig eilandje. Voor de uitvoering van dit ontwerp werden nieuwe planten en bomen aangeplant, onder andere cipressen, ebbenbomen, Amerikaanse lariksen, Schotse dennen, trompetbomen, rode esdoorns, thuja’s en magnolia’s.

Om Seneffe Park te ontdekken en uw weg te vinden: download onze kaart.

Back to top