Naar inhoud

De zilversmeedkunst Museum

De bijzonder rijke collectie burgerlijke zilversmeedkunst van het Kasteel van Seneffe is het uiteindelijke resultaat van de passie van de Belgische privéverzamelaar Claude D’Allemagne en zijn echtgenote Juliette Rémy.

Ze hebben deze uitzonderlijke verzameling zilverwerk, die ze tijdens hun leven met engelengeduld hadden samengesteld, eerst aan het Ministerie van de Franse Gemeenschap van België geschonken en vervolgens bij legaat nagelaten.

Omdat ze dit erfgoed niet alleen wilde bewaren, maar nog verder wilde uitbreiden, heeft de Franse Gemeenschap gedurende enkele jaren een actief aankoopbeleid van zilversmeedwerk gevoerd met de bedoeling om de collectie te vervolledigen. Daarbij richtte ze haar aankopen vooral op voorwerpen die in onze streken waren vervaardigd, zonder echter de andere sterke punten van de collectie uit het oog te verliezen, namelijk Frans en Engels zilversmeedwerk. De nadruk werd altijd op de uitzonderlijke Europese dimensie van de verzameling gelegd.

Dankzij schenkingen, legaten en aankopen is dit tegenwoordig een van de belangrijkste collecties van burgerlijke zilversmeedkunst in België.

De collectie online

Terug naar boven