Naar inhoud

Zegelstempel

Collection

November 2015

Nederlanden – 18de eeuw

Briefwisseling was bijzonder populair in de 18de eeuw, zowel in de privésfeer als voor officiële of commerciële post. De gegoede klassen hielden ervan om zelf te schrijven en om nieuws te ontvangen.  Gedachten over allerhande onderwerpen werden uitgewisseld. Correspondentie maakte trouwens deel uit van hun dagelijkse ontspanning. In die tijd werden brieven bezorgd door hun eigen dienstboden of door de posterijen als het over grotere afstanden ging.

Nadat de brief met een ganzenveer was geschreven en gevouwen, werd hij verzegeld met een cachet. Die stempel drukte een blazoen, een monogram of een embleem af in de was om ervoor te zorgen dat de brief goed gesloten was en de authenticiteit van het schrijven bewaard bleef. Eenmaal de zegelwas gesmolten was met een kaars en op de gewenste plaats was aangebracht, werd de zegelstempel in de warme en zachte was gedrukt om in reliëf een motief aan te brengen dat bij het afkoelen van de was hard werd. De cachetten werden onder andere van goud, zilver, kornalijn of bergkristal vervaardigd.

Het cachet-breloque dat hier wordt getoond, is een klein draagbaar model versierd met een ring aan de bovenkant. Het kan aan een ketting worden gehangen, als hanger worden gedragen, samen met het zakhorloge worden bevestigd of aan de riem worden vastgemaakt als deel van de chatelaine. In de verzonken gravure van de cirkelvormige matrijs zijn een wapenschild en de naam S :Dirck :Vyt :Den :Hoven afgebeeld.

Zilver.
h 4 cm, Ø 3,3 cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda175.

Het cachet draagt geen merken.

Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Back to top