Naar inhoud

Wijnkoeler

Collection

Januari 2018

Parijs - Henry Auguste - 1783/1789

Dit voorwerp maakt deel uit van het drankservies en dient om wijnflessen te koelen.
De koeler heeft een ovaalachtige vorm en staat op een voetstuk. Rondom de hals van de recipiënt is een fries aangebracht. Dit is bovenaan en onderaan omgeven door een rij parels en stelt ineengestrengelde slangen voor waartussen bloemenmedaillons zijn verwerkt. Het lichaam van de houder is onversierd. De twee handvatten bestaan uit slangen die met hun koppen aan de hals zijn bevestigd en aan het lichaam met twee vrouwenhoofden met gevlochten haren.

Dit stuk is voorzien van een verwijderbare zilveren bekleding die enerzijds dient om de reiniging te vergemakkelijken, maar anderzijds en voornamelijk ook om op een handige manier het koude verbindingssysteem – met schroeven en moeren – van de gesmolten versieringen te verbergen. Sommige gesmolten elementen werden daarna geciseleerd om de decoratie te verfijnen. Dit nieuwe fabricagesysteem zorgde ervoor dat seriewerk goedkoper kon worden uitgevoerd, met een ruime keuze aan versieringen, en verving vooral het gevaarlijke lassen met kwik. Deze techniek vormde het begin van de industrialisatie in de zilversmeedkunst.

Henry Auguste (1759-1816), zoon van de zilversmid Robert-Joseph Auguste, was een bijzonder talentvolle Parijse ambachtsman die zowel voor de koninklijke familie als – in een latere periode - voor de keizerlijke familie heeft gewerkt.
In 1809 ging hij echter failliet en zijn rivaal Jean-Baptiste-Claude Odiot kocht zijn modellen, gereedschappen en tekeningen.

In het voetstuk is de vermelding Auguste F. orfèvre du Roy A Paris 1789 gegraveerd.
Onder de voet is eveneens een wapen van de eigenaar gegraveerd.

Zilver.
h 23 cm, l 32 cm, Ø 20 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda 544.

Merken: op de binnenkant van de rand van de voet

1. Charge: twee ineengestrengelde letters L voor Parijs 1782-1789
2. Meesterteken: gekroonde Franse lelie, HA, twee palmen in schuinkruis en twee greinen
3. Onleesbaar

            : onder de voet
4. Charge: gekroonde A bestaande uit een palm en een trompet voor 1782-1789

Het stuk wordt op dit ogenblik bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum

Back to top