Naar inhoud

Waterketel op komfoor

Collection

Juni 2011

Londen – 18de eeuw

Er is altijd een goede reden om de waterketel te doen fluiten…
In de 18de eeuw waren de keukens in alle grote woningen ver van de eetkamer gelegen. Daarom waren waterketels en komforen een noodzaak.
Vanaf het einde van de 17de eeuw was de waterketel een essentiële recipiënt voor het theeritueel. In Engeland was het de taak van de vrouw des huizes om thee te zetten. Daarom stond er altijd een zilveren waterketel in het salon. Om een optimale smaak te verzekeren, moest het water bovendien op de theeblaadjes worden gegoten zodra het op het kookpunt was.
Deze waterketel met zijn bolle, gedrongen vorm en zijn vlakke, brede bodem, is voorzien van een schenktuit en heeft bovenaan een hangend handvat met een isolerend houten gedeelte. De waterketel wordt afgesloten door een deksel met een onzichtbare scharnier, wat de kwaliteit ervan benadrukt. Op het strakke lichaam staan niet geïdentificeerde wapenschilden. Om het water op een constante temperatuur te houden, werd de ketel op een alcoholkomfoor geplaatst dat op drie voluutvormige pootjes staat.

Zilver hout.
Totale hoogte met bevestigd handvat: 33,5 cm, totaal gewicht: 2374 g.
Inv. nr. sda042.

Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.

Merken: de merken onder de voetplaat werden doorgehaald.
Dit ensemble werd in 1973 onderzocht door de “Antique Plate Committee of the Goldsmiths’ Company” die de “duty dodger” -merken heeft geannuleerd door deze door te halen en het dossiernummer LAO 4375 heeft toegevoegd. De waterketel en de lamp met wijngeest zijn voorzien van getransponeerde merken. Op de houder van het komfoor staan geen merken. Door gebruik te maken van een dubbele bodem met vroegere Engelse merken vermeden sommige zilversmeden, vaak hugenoten, om belastingen te betalen of zetten hun goederen af op de Engelse markt zonder dat ze een erkenning hadden gekregen van de gilde van Engelse zilversmeden.
Het vrije grote gewicht wordt verklaard door de dubbele bodem.

Het voorwerp wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Terug naar boven