Naar inhoud
Vanwege de installatie van de tijdelijke tentoonstelling is de eerste verdieping niet toegankelijk.

Wandtapijt La fenaison (de hooitijd)

Collection

Januari 2020

Manufacture des Gobelins – tussen 1683 en 1691

Dit mooie wandtapijt met het wapen van François-Michel Le Tellier, markies van Louvois (1641-1691), en van zijn echtgenote, Anne de Souvré, werd door de wevers van de Manufacture des Gobelins in de bijgebouwen van zijn eigen herenwoning geweven. Vanaf 1683 werd deze voorname staatsman ook hoofdinspecteur des Bâtiments, Arts et Manufactures de France waaronder ook de Manufacture des Gobelins ressorteerde. Volgens de inventarissen die na het overlijden van Louvois werden opgemaakt, maakte dit wandtapijt deel uit van een wandbekleding bestaande uit tien episodes die de Geneugten van het platteland illustreerden.

Het voornaamste tafereel vertelt over de hooitijd, wanneer de boeren druk bezig zijn op het veld. Aan de linkerkant maaien de boeren het gras, terwijl in het midden twee jongeren hun werk hebben onderbroken om kuikens te vangen.  Rechts zien we een boerin die oogst wat werd gemaaid, terwijl twee andere personen aan het uitrusten zijn – een oude man is aan het drinken, terwijl een boerin tegen een hooimijt aan het rusten is en een hond op haar knieën springt. Dit is een geïdealiseerd beeld van het plattelandsleven, want sommige boerinnen dragen rijkelijk versierde kleren en schoenen met strikken terwijl andere blootsvoets zijn,…. Ook worden de gereedschappen die destijds werden gebruikt – een sikkel, een hooivork,…  - gedetailleerd afgebeeld. Het tafereel wordt afgezoomd door grote bomen waarachter in de verte een dorp en een berg te zien zijn.

Een heel bestiarium, met onder andere eenden, honden, konijnen, kalkoenen, ,… maar ook muziektrofeëen zijn verborgen in het lofwerk van de randen aan de zijkant. In het midden van de bovenste rand is het wapen van Louvois uitdrukkelijk aanwezig.

De wevers hebben een mengsel van wol- en zijdedraden gebruikt. Wol is niet alleen minder duur, maar houdt ook de warmte goed vast en kan gemakkelijk worden geverfd. Om de helderheid te verhogen, hebben ze zijde gebruikt voor de lichtere zones en voor de fijnere details. De zijde doet het wandtapijt zeer aanzienlijk in waarde stijgen.

Wol, zijde.
h 3,48 m, l 70,3 m.
Herkomst: 1992, aankoop door de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. SM14.

Het wandtapijt wordt tentoongesteld in de gezelschapskamer op de eerste verdieping van het kasteel.

 

 

Terug naar boven