Naar inhoud

Visbestek

Collection

November 2023

Brussel - Delheid frères - begin 20ste eeuw

In de 19de eeuw werden de bestekken almaar diverser om aan de behoeften van alle mogelijke gerechten te voldoen: salades, roomijs, vis, taart …

Het bestek dat u hier ziet, is een visbestek. Het bestaat uit een vork en een schep. Soms kan er ook een sauslepel deel van uitmaken. De schep dient om de visfilets gemakkelijker los te maken, die dan met de vork worden geserveerd.

Op de steel, die gevoerd is met hars met daarrond een fijne laag zilver,  zijn subtiele bebladerde rankversieringen aangebracht. De gedeelten die in aanraking komen met het voedsel zijn van verguld metaal. Ze zijn mooi bewerkt, versierd met bloemige rankversieringen en discreet opengewerkt. De vork lijkt op een drietand met uitlopende tanden aan de buitenkanten, maar in het midden twee tanden die een hooivork vormen.

Het geheel is voorzien van de eigendomsinitialen MA die staan voor Mineur en Angenot, de ouders van de schenkster, die deze stukken als geschenk hebben gekregen naar aanleiding van hun huwelijk in 1919.

Het bestek werd gemaakt door het Brusselse Huis Delheid, dat in 1827 werd opgericht door Michel François Delheid. Meerdere generaties hebben elkaar opgevolgd tot het bedrijf in 1980 de deuren sloot.
Het etui waarin het bestek is opgeborgen, is afkomstig van de Luikse juwelenfabrikant Edm. Dupont die vermoedelijk instond voor de verkoop ervan.

Zilver, vermeil.
Schep l 28,5, b 4,6 cm; vork l 25,5, b 6,8 cm.
Herkomst: 2019, Schenking Jonckheere - Mineur.
Inv. nr. DO381.

Merken: op het aansluitstuk van de steel

  1. Gehaltemerk: A 800 in een vierkant (1868-1942).
  2. Meesterteken: D met daarboven een slang (ca.1910-1942).

Dit geheel wordt getoond op de tentoonstelling “Think Nature – Monsieur Plant” van 7 oktober 2023 tot 1 september 2024.

Back to top