Vier stolpen op een komfoor
CollectionFebruari 2011
Parijs - Martin-Guillaume Biennais - 1798/1809
Oorspronkelijk maakten de vier stolpen deel uit van een servies van 170 stuks dat toebehoorde aan de jongere broer van Napoleon I, Jérôme Napoléon Bonaparte, koning van Westfalen. Sommige stukken van het servies werden vernield tijdens de brand van het Kasteel van Kassel in november 1811.
Op de stolpen staan aan de ene kant het wapenschild van de keizer en aan de andere kant dat van de koning van Westfalen.
Dit is een mooi voorbeeld van de empirestijl, met een sobere vorm en motieven die geïnspireerd zijn door de klassieke oudheid. Bovenop de stolpen, die versierd zijn met fijn geciseleerd werk en delicate gravures, troont een majestueuze arend in haut-reliëf. De gegraveerde decoratie bestaat onder andere uit bijen, het embleem van de familie Bonaparte, drietanden, dolfijnen, waterbladeren en palmetten.
De schotel met dubbele bodem is voorzien van een warmwaterreservoir om te verhinderen dat de verfijnde gerechten zouden afkoelen. De stolp heeft de ideale vorm om levensmiddelen op een constante temperatuur te houden.
Martin-Guillaume Biennais (1764-1843) is afkomstig uit een Normandisch landbouwersmilieu. In 1788 kocht hij een winkel voor kunstdraaiwerk in Parijs. In 1801 liet hij een meesterteken insculpteren. Vervolgens werd deze ondernemende man de officiële zilversmid van de Keizer. Zijn activiteitendomeinen waren heel gevarieerd: allerhande benodigdheden, tafelzilver, toilettafels, kleine meubelen, bureauvoorwerpen, zwaarden, keizerlijke en koninklijke insignes, … .
Hij zette zijn activiteiten stop in 1821.
Zilver.
h 27,2cm, Ø 27cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda249.
Merken:
1. Keurkamermerk voor middelgrote voorwerpen, Parijs, 1798/1809: hoofd van een oude man met het cijfer 85.
2. Gehaltemerk: hoofd van een Griekse vrouw, het cijfer 1.
3. Meesterteken: B, twee greinen, een aap in een verticale ruit.
4. AF: merk van middelgrote voorwerpen van edel metaal waarop belastingen worden geheven van 1810 tot
1824 van het Waarborgkantoor in Wenen.
De stolpen worden op dit ogenblik bewaard in het niet-toegankelijke bestand van het museum.