Naar inhoud
Vanwege de installatie van de tijdelijke tentoonstelling is de eerste verdieping niet toegankelijk.

Veilingkandelaar - Kaarsklem of « Wax Jack »

Collection

Januari 2021

Geraardsbergen - 18de eeuw

Aan dit type object worden verschillende functies toegekend : een veilingkandelaar, een kaarsklem of een « wax-jack ». Het gebruiksprincipe is in de drie gevallen identiek : een gewaxte lont wordt als een spiraal om de centrale as gewikkeld en waarvan het uiteinde vastgehouden wordt met een klem. De verbrandingstijd wordt bepaald door de lengte van de lont boven de klem, want eenmaal met deze in contact, dooft de vlam uit.

Als notarislamp wordt het gebruikt bij een kaarsveiling.  Bij dit type veiling kunt u bieden zolang de vlam brandt. Het lot wordt toegekend wanneer de vlam van twee opeenvolgende lonten uitdooft zonder nieuwe biedingen.

Als kaarsklem wordt dit object gebruikt als lichtbron. Vele voorbeelden zijn gekend in smeedijzer maar zelden in zilver.

En tenslotte verschijnt in de 18de eeuw, voornamelijk in Engeland, op de herenbureaus de « wax-jack ». Dit specifieke object wordt gebruikt om brieven op een elegante wijze en zonder de vingers te verbranden te verzegelen. Voor deze functie vervangt de zegellak de bijenwas rond de pit. De tang wordt hier niet alleen gebruikt om het uiteinde van het waslint vast te houden, maar ook als opvangbak voor de gesmolten was die op de brief wordt gegoten.

Het object van de collectie toont een vierkant blad, omzoomd met loof en palmetten. Het staat op vier gebogen voetjes. In het midden zit een stang die eindigt met een schaar bestaande uit een veerklem met twee gebogen grepen. Met de zijhandgreep kan het voorwerp verplaatst worden.

Zilver.
H 13,7 cm, L 19,2 cm, 260 g.
Herkomst : Collectie David-Weill.
                  1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda333.

Merken : onder het blad, op de handgreep en op de schaar.
1. Stad : Kruis op sokkel.
Geen meesterteken of datum.

Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Terug naar boven