Naar inhoud

Toiletmeubel

Collection

Maart 2020

Frankrijk – midden 18de eeuw

De verlichting staat voor elegantie en verleiding. Na een eerste intiem privétoilet volgt het tweede toilet, een mondain gebeuren. Voor dit toilet ontvangt de stijlvolle dame de priester, de hovelingen, kooplui en modeverkoopsters. Het is dus belangrijk om haar luxueuze toiletgerei tentoon te spreiden op een geraffineerd, heel vrouwelijk meubel.
Het toiletmeubel maakt voor het eerst zijn opwachting in de 18de eeuw. Daarvoor werd een rechthoekige tafel gebruikt, waarover en doek werd gelegd; daarop werd een spiegel gezet en werden alle toiletbenodigdheden gelegd.

De gewelfde kaptafel in Lodewijk XV-stijl uit de collectie is bekleed met inlegwerk van rozenfineer. Hij staat op vier gewelfde pootjes. Het blad bestaat uit drie delen: een inklapbare spiegel in het midden en twee tuimelbladen met vakjes, waarin de dame alle voorwerpen kon leggen die ze nodig had om zich mooi te maken, te schminken, te parfumeren en te kappen. Achter de fries zit een uitschuifbare plank, zodat de kaptafel kon worden omgevormd tot een schrijftafel waaraan ze haar liefdesbrieven kon schrijven. Op de voorzijde zijn zeven laden te zien; slechts vier daarvan gaan open, de andere zijn sierladen waarachter de vakjes verborgen zitten.
Discreet belegsel van verguld brons in rococostijl ter hoogte van de sloten en de pootjes beschermen het hout tegen schokken en slijtage.

Hout, verguld brons, spiegel, textiel, leder.
h 75,5 cm, b 90 cm, d 54 cm.
Herkomst: 2004, legaat van de barones D’Allemagne.

Het meubel draagt geen stempel van de meubelmaker.

De kaptafel wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Back to top