Naar inhoud

Theezeefje

Collection

Juli 2020

Parijs - 1819-1838

Ambachtslieden en zilversmeden vervaardigden een hele reeks accessoires voor het proeven van thee volgens de regels van de kunst. Zo verscheen in de 18de eeuw de theezeef. 
In die tijd nam dit gebruiksvoorwerp de vorm aan van een kleine opengewerkte mand.  Het gebruik van ajourwerk vergemakkelijkt het filtreren van de thee bij het schenken  om zo theebladeren, onzuiverheden en insecten tegen te houden.
Er bestaan verschillende werkwijzen of modellen: ze worden ofwel boven het theekopje gehouden, ofwel rechtstreeks ter hoogte van de tuit van de theepot geplaatst.

Het exemplaar dat hier wordt getoond is een voorbeeld van dit laatste model. De theezeef heeft een kantelhandvat met oorspronkelijk een clip die in de hals van de theepot kon worden gestoken om de zeef tijdens het gebruik op zijn plaats te houden. Het klein mandje met een geschulpte boord toont een mooi ajourwerk. 

Dikwijls is dit zeer praktische object voorzien van een klein lekbakje dat, zoals de naam doet vermoeden, werd gebruikt om er het kleine vergiet op te plaatsen na het uitschenken, maar het is niet of niet meer aanwezig in dit geval.

Zilver.
H 2 cm, Ø 5,3 cm.
Herkomst : 1985 Onbeheerd nalatenschap Alix Craps.
Inv. nr. sda 532.

Merktekens : aan de rand.

  1. Gehaltemerk: Hoofd in profile naar rechts, 1: eerste titel voor Parijs 1819-1838.
  2. Keurkamermerk voor middelgrote voorwerpen: gezichtsmasker.
  3. Geen meesterteken.

Het theezeefje wordt op dit ogenblik bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Terug naar boven