Naar inhoud

Suikerpot

Collection

April 2018

Parijs - 1788

De voorliefde voor suiker, die in eerste instantie als een specerij of een geneesmiddel werd beschouwd, bevredigde in de 18de eeuw steeds vaker de snoeplust. Suiker kon zowel bij de confiseur, de kruidenier, de limonadier, de apotheker als de parfumeur worden gekocht.  In die tijd werd suiker onder diverse vormen genuttigd en bijvoorbeeld gebruikt voor confituur, gekonfijt fruit, dragees en andere snoepjes, desserts, roomijs, ...  Suiker werd ook geserveerd bij exotische dranken. Daarvoor bedachten de zilversmeden een nieuw soort gebruiksvoorwerp: de suikerpot. De eerste exemplaren hadden de vorm van een suikerstrooier waarin tot poeder verwerkte suiker werd gedaan. Later maakten eveneens suikerpotten hun opwachting die ofwel suiker in poedervorm ofwel gemalen klontjes konden bevatten.

De suikerpot die u hier ziet, heeft de vorm van een kleine terrine. De grijpknop bovenop het deksel heeft de vorm van een aardbei en geeft de bestemming van het voorwerp aan. De ovalen suikerpot, van opengewerkt zilver, staat op vier bolvormige voetjes en de aansluitingen op het lichaam van de pot zijn met bloemen versierd. Boven elk voetje bevindt zich een stijl in de vorm van een schraper die vier compartimenten afbakent. Van het bovenste gedeelte van de stijlen valt er een guirlande van fruit en wijnstokken naar beneden, die in het midden omhoog wordt gehouden en een medaillon met parels en linten ondersteunt waarin een wapenschild is gegraveerd. Op de zijkant worden een sater en een nimf op een rotsachtige achtergrond afgebeeld.

Het deksel is rondom omgeven met een fries van eivormige versieringen en lofwerk, een groef met holle eierlijsten onderbroken door vier geribbelde banden met acanthusbladeren en een rij parels. Bovenop het deksel bevindt zich een grijpknop bestaande uit aardbeien op een ondergrond van bladeren.

Binnenin de montuur is een ovalen houder van blauw glas aangebracht. De mode van de bijpassende binnenbekledingen van blauw glas kwam uit Engeland en werd vanaf 1770 in Frankrijk overgenomen.

Zilver, glas.
h 14 cm, l 20,2 cm, b 10 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda 631

Merken: Op de onderkant van het deksel
1.      Charge: dubbele ineengestrengelde L voor Parijs
2.      Poinçon de jurande: gekroonde P jaartal 88
3.      Meesterteken: onleesbaar
4.      Onleesbaar merk

          : Op de rand van het deksel
1.      Décharge: papegaaikop
2.      Décharge: druivenblad
3.      Klein keurkamermerk: everzwijnkop
4.      Klein herkeuringsmerk: kop van Libertas

Het voorwerp wordt momenteel tentoongesteld in de eetkamer.

 

Terug naar boven