Stoofpotlepel
CollectionOktober 2024
Brugge – François II Geeraerts – 1740-1741
Door de eeuwen heen hebben edelsmeden nieuw en praktisch keukengerei bedacht dat aangepast was aan de vorm van de recipiënten en de geserveerde levensmiddelen. De stoofpotlepel, die soms ook gewoon potlepel wordt genoemd, wordt aan tafel gebruikt om gerechten met saus op te dienen, die vaak stoofpotten of ook wel ragouts worden genoemd. Die stevige gerechten, die lange tijd hebben gesudderd, bevatten voornamelijk vlees, groenten, peulvruchten, aardappelen en saus. Het Franse woord “ragoût” is afgeleid van het werkwoord “ragoûter”, wat zoveel betekent als de smaak verbeteren
Oorspronkelijk werd deze lepel gemaakt van diverse materialen, onder andere hout en metaal. Vanaf het einde van de 17de eeuw werd daarvoor zilver gebruikt. Hij onderscheidt zich van de andere lepels door de lengte van de steel en door de omvang en de diepte van het lepelblad dat ontworpen is om vloeistoffen en stukjes voedsel op te scheppen.
Het voorwerp dat u hier ziet, is vrij klassiek, met een breed ovalen lepelblad en een rechte steel omringd met netwerk aan de basis van de spatel.
Zilver
l 36,5 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda745.
Merken: op de achterkant van de steel.
1., 2. Gekroonde leeuwenkop en gekroonde gotische B voor de stad Gent.
3. Jaarletter: Z voor 1740-1741.
4. Meesterteken: fg bovenop een vogel in een wapenschild.
De lepel bevindt zich in het niet-toegankelijk bestand van het museum.