Naar inhoud

Spiegel

Collection

Februari 2023

Een spiegel treft men, als meubel of als accessoire – naargelang van de grootte –, in elke woning aan.

Deze wandspiegel uit onze collectie bevond zich in het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van de familie Philippson, in het kasteel van Seneffe.

In deze grote rechthoekige spiegel kan een persoon zijn volledige spiegelbeeld zien. De lijst van de spiegel is van gesculpteerd eikenhout. De randen zijn van sierlijstwerk en in het midden bovenaan is een boog aangebracht. De spiegel vertoont elementen van de art-nouveaustijl: sierlijk gebogen lijnen op de voet, gestileerde bloemmotieven op de kroonlijst en het gebruik van natuurlijk,  onbehandeld hout. De diverse elementen van de lijst zijn afzonderlijk gesculpteerd en daarna samengevoegd met behulp van lijm en schroeven.

Het spiegelglas is afgeschuind. Het reflecterend vermogen wordt verkregen door toepassing van een verzilveringsprocédé.  Tot in het begin van de 19de eeuw werd de reflectiviteit van een spiegel voornamelijk verkregen door vertinning. Dit bestond erin om een glasplaat te bedekken met een amalgaam van kwik en tin. Die methode nam echter veel tijd in beslag en was giftig. In 1836 ontdekte een Duitse scheikundige, Justus von Liebig, een procédé om het glas te bedekken met een dun laagje van een zilveroplossing. De chemische verzilvering, die sneller werkt en minder schadelijk is voor de gezondheid, werd daarna verbeterd naargelang meer onderzoek werd uitgevoerd.

Op de rugzijde is een ovalen etiket met de volgende vermelding aangebracht:
  ARGENTURE GARANTIE
  A.Q.A
  15506
  Déposé DOUBLE

Hout, glas. Afmetingen: h 220 cm, b 105 cm, d 14,5 cm.
Herkomst: 2019, Handgift Agnès Dechamps.
Inv. nr. DO383.

De spiegel is zichtbaar in de tentoonstelling "Seneffe in de tijd van de Philippsons".

Back to top