Naar inhoud

Soepterrine

Collection

April 2021

Gent - Joannes Baptist Macharius Paulus - 1786

Deze weelderige soepterrine is voorzien van hoogwaardige ornamenten in ronde-bosse. De handgreep op het deksel wordt gevormd door een imposant plantenstilleven samengesteld uit op bladeren geplaatste vruchten, terwijl de elegante gebogen handvatten selderstengels reproduceren. Ook het ciseleerwerk is opmerkelijk. Het gegroefde deksel is begrensd door een fries acanthusbladeren.  Het voetstuk is geciseleerd met waterbladeren terwijl de basis van het lichaam is verrijkt met aangebrachte acanthusbladeren. De boord is versierd met een rij parels en een fijn patroon van rankversieringen met in het midden het wapen van D’Hane de Steenhuyse. Dit wapen, bekroond met een markieskroon en omgeven aan weerszijden door twee griffioenen, toont een keper vergezeld van drie griffioenkoppen. De familie d’Hane is één van de meest invloedrijke Gentse families in deze periode. Het stuk is voorzien van een binnenbekleding eveneens van zilver.

Joannes Baptist Macharius Paulus begon in 1747 als leerling te werken in het zilveratelier van Severinus Joseph Moreau.  In 1757 verwierf hij zijn meestertitel in Gent. Verschillende stukken, zowel burgerlijke als religieuze, zijn bekend van deze zilversmid. In de collectie bevinden zich nog een paar sauskommen uit 1768, een paar kandelaars uit 1770 en een koffiekan uit 1776.

Zilver.
h 28,6 cm, L 46,5 cm, l 24,4 cm.
Herkomst : 1980, Verkoop Sotheby Genève aangekocht door de Heer D’Allemagne.
                   1992, Aankoop door de Franse Gemeenschap.
Inv. nr. sda450.

Merktekens  : op de bodem en op de binnenbekleding, het meesterteken eveneens op het deksel.
1&2 Helm en gekroonde G voor Gent.
3      Gekroonde jaartal 86 voor 1786.
4      Meesterteken : een mantel in contour voor Paulus.
                    : Boord voetstuk en deksel
5      Bijgeslagenmerk : Zwaan in ovaal : Franse invoermerk in gebruik sinds 1863.

Nog een paar andere aanduidingen zijn zichtbaar : op het voetstuk, het cijfer 1925 en op de bovenrand, de initialen I.N..

De soepterrine is momenteel tentoongesteld op de jachttafel.

.

 

Back to top