Naar inhoud

Sint-Joris en de draak

Collection

December 2015

December 2015
Rodez (?) – Anoniem – einde van de 14de eeuw

Het epos van Sint-Joris is eerder een legende dan een historisch feit. Sint-Joris die de draak doodt – het goed dat het kwaad overwint -  is zeer sterk aanwezig in volksprenten. In het hier getoonde stuk is Sint-Joris - gekleed in een harnas - niet  te paard, maar staat hij rechtop met onder zijn voeten de overwonnen draak. In zijn opgeheven rechterhand zwaait hij met een lans, die nu ontbreekt. De held en het beest kijken elkaar indringend in de ogen net voor de ultieme dodelijke lansstoot. Sint-Joris is groot van gestalte en ziet er onverstoorbaar uit. Hij staat kalm en rustig bovenop de draak van vrij bescheiden afmetingen. Het enige schrikwekkende aan het monster zijn de opengesperde muil waarin we puntige tanden zien en de poten met vlijmscherpe klauwen.

De wapenrusting biedt niet alleen bescherming, maar is tegelijk een uiterlijk teken van rijkdom. Het volledige harnas, zoals hier wordt getoond, maakte zijn opwachting in de 14de eeuw. Het bestond uit een borstharnas, een militaire riem, elleboogplaten, pantserhandschoenen, dijharnassen met zichtbare bindingen, kniestukken en ijzeren schoenen. De maliënkolder is hier nog zichtbaar ter hoogte van de nek en de schouders. De heilige draagt een militaire riem bestaande uit vierkante elementen van verguld zilver met rood geëmailleerde vierbladige versierselen. In die tijd mochten alleen de ridders een rijk versierde militaire riem dragen. Er bevinden zich eveneens sporen van verguld zilver in het haar.

De marmeren sokkel is van een latere datum.

Zilver, verguld zilver, email.
Hoogte met sokkel 57,5 cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda036

Geen merken.

De Sint-Joris maakt nu deel uit van de tentoonstelling “Think Nature - Monsieur Plant” van 7 oktober 2023 tot 1 september 2024.

Terug naar boven