Naar inhoud

Set van twee hoekmeubelen

Collection

December 2019

Parijs – 2de helft 18de eeuw

In de 18de eeuw gingen mensen op zoek naar meer comfort en intimiteit. Geleidelijk aan werden de leefruimten kleiner. Het aantal meubelstukken nam toe, maar ze werden kleiner en gemakkelijker te verplaatsen. Aan het begin van de eeuw maakten nieuwe kleine bijzetmeubelen hun opwachting, onder andere ook hoekkastjes. Vaak werden ze per twee gemaakt.

De Transition-hoekkastjes die we hier zien, staan op drie voetjes, waarvan er twee zichtbaar zijn vooraan. Die zijn nog lichtjes gewelfd en versierd met sabots, waarop bronzen acanthusbeslag is bevestigd. We zien duidelijk de invloed van de Louis XV-stijl. Het rechthoekige ontwerp met uitsteeksel, het inlegwerk en de rest van het bronzen, geciseleerde en vergulde beslag zijn dan weer in Louis XVI-stijl.

Deze kleine hoekmeubelen gaan vooraan open met een indraaiend deurtje, een naar links en een naar rechts. Dat deurtje is versierd met inlegwerk van rozenhout en een decor ‘à la reine’ met traliewerk in trompe-l’œil. Rondom loopt een lint en bovenaan is een fries met geometrisch inlegwerk aangebracht. De hoekse zijstijlen met gesimuleerde cannelures zijn bekleed met exotisch hout en bovenaan versierd met afhangend, antiek bronzen beslag.

Het authentieke, dikke blad van brèchemarmer, waarvan de uitspringende rand de vorm van het meubel volgt, is nog aanwezig. Dit blad wordt los op het eiken meubel gelegd. De dwarsbalk bovenaan is bevestigd met een zwaluwstaartverbinding om het gewicht te kunnen dragen. De niet-zichtbare delen van het marmer zijn ruw afgewerkt, wat erop wijst dat het handmatig met een zaag is versneden. In de 18de eeuw kreeg alleen het luxe meubelwerk van de adel een marmeren blad.

Binnen waren twee legplanken voorzien, die nu echter ontbreken.

Hout, marmer, verguld brons.
h 84 cm, l 70 cm, d 45 cm.
Herkomst: 2018, Legaat Xavier Duquenne.
Inv. nr. DO378

Draagt geen stempel.

De hoekmeubles worden momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Back to top