Naar inhoud

Servies

Collection

December 2018

Sèvres – midden van de 18de eeuw

In de tweede helft van de 18de eeuw werd het tafelzilver op de meeste weelderige tafels vervangen door porseleinen serviezen met polychrome versieringen. Wegens de overdaad bij de “service à la française” - die erin bestaat dat er per gang tegelijk een grote verscheidenheid aan gerechten op tafel wordt gezet - was er nood aan een aanzienlijke hoeveelheid stukken vaatwerk. Het servies dat in de collectie van Seneffe wordt bewaard, bestaat uit negen borden, twee ronde kommen voor room en twee compoteschalen in de vorm van een schelp. De vorm van deze laatste is afhankelijk van de voorkeur van het moment. Ze worden vervaardigd om verse vruchten in op te stapelen die als piramides worden opgebouwd, maar ook voor allerhande verschillende soorten compote en confituur.
Het vaatwerk van zacht porselein – met andere woorden zonder kaolien – is afkomstig uit de ovens van de porseleinfabriek van Sèvres. Het vertoont alle kenmerken van die manufactuur: een gekleurde ondergrond, hier uitgevoerd in een mooie groene kleur op basis van koperoxide met polychrome uitsparingen. Op de vleugel zijn drie ovalen cartouches met een bloemenversiering aangebracht. De uitsparingen zijn omgeven en met elkaar verbonden door guirlandes van bloemen en gebladerte die in goudkleur op de groene ondergrond zijn geschilderd, waardoor de versieringen een reliëf krijgen. In het midden bevindt zich een sierlijk en natuurlijk ogend boeket bestaande uit bloemen en vruchten. Dit boeket is verschillend op elk stuk vaatwerk. De rand van de borden is lichtjes gecontourneerd en versierd met een fijne gouddraad die wordt herhaald net onder de vleugel. Bloemenversieringen nemen in de sierkunst van de 18de eeuw een belangrijke plaats in. Dit servies werd door verschillende coloristen beschilderd.

Polychroom zacht porselein.
Borden Ø 24,2 cm / Kommen Ø 19,6 cm / Compoteschalen Ø 22 cm.
Herkomst: 1984, aankoop door de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. sda475.

Diverse merken in het blauw op de onderkant van de voorwerpen geschilderd:
- Twee letters L, op sommige borden met een datumletter aan de binnenkant, op andere zonder: merk van de porseleinfabriek “manufacture de Sèvres”
- Verschillende merken van ambachtslui : BD, g, vt,…

Een deel van het servies is op dit ogenblik te zien in de gezelschapskamer.

Back to top