Naar inhoud

Schrijfnecessaire

Collection

Juli 2017

Parijs – François de Villers – 1673/80
Londen – Charles Rawlings & William Summers – 1830/31

Dit voorwerp is een combinatie van een zilveren inktpot die in de 17de eeuw in Frankrijk werd vervaardigd en een houten inktstel, waarin hij in de 19de eeuw in Engeland werd ingepast.

De inktpot bestaat uit drie zilveren compartimenten – één rechthoekige tussen twee vierkante – die voorzien zijn van een scharnierdeksel dat kan worden geopend met behulp van een klein knopje. Van een van de doosjes is het binnenste verloren gegaan, dat waarschijnlijk een strooier was, in het midden bevindt zich het doosje met de stempel en rechts de inktpot. De versiering bestaat uit prachtig geciseleerd werk. Het centrale medaillon stelt een Victoria voor op haar strijdwagen getrokken door gevleugelde paarden. De motieven met klaverbladen rond dit medaillon doen denken aan vlechtwerk. De twee andere zijn versierd met een antiek aandoende profielbuste. De zilversmid de Villers heeft een stuk zilver opnieuw gebruikt waarop oude merken waren aangebracht. Dat kwam in die tijd vrij vaak voor omdat het metaal zeldzaam was.

Aan de voorkant van het houten inktstel bevindt er zich een vak voor schrijfveren dat omrand is door een zilveren sierlijst. Het frame van massieve eik rust op vier zilveren poten die klauwen van roofvogels voorstellen die een bol vasthouden.

François de Villers liet zijn meesterteken insculpteren in 1673. Vanaf 1679 was hij edelsmid van de koning in Les Gobelins. Hij overleed in 1715.

Charles Rawlings en William Summers waren partners van januari 1829 tot omstreeks 1860. Ze specialiseerden zich in kleine voorwerpen als tabaksdozen, rammelaars, scharen, …

Zilver en hout.
h 10 cm, l 38,5 cm, b 26 cm.
Herkomst:  1986, legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda 606.

Merken:  op de inktpot

  1. Poinçon de jurande  gekroonde P  voor  1659/60
  2. Meesterteken: gekroonde Franse lelie, twee greinen, initialen FDV verstrengeld met een palmtak  en een lauriertak

          : op de voet

  1. Luipaardkop voor Londen
  2. Gaande leeuw
  3. Jaarletter: P voor 1830/31
  4. Meesterteken: Initialen CR boven de initialen WS, voor Charles Rawlings en William Summers.
     

Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Terug naar boven