Naar inhoud

Schotel

Collection

Februari 2018

Doornik – meester met als meesterteken een stralende zon – 1679/80

In de 17de eeuw is het kweken van bloemen soms een erg dure passie wegens de permanente zoektocht naar nieuwe soorten uit verre streken. Dit volledige bloemenrepertorium vinden we terug in de schilderkunst en in de sierkunsten van die periode. De schotel die hier wordt getoond, is versierd met een rijkelijke decoratie die haar inspiratie haalt uit de natuur. De omtrek bestaat uit gestileerde schelpen, terwijl de randversiering opgesmukt is met een vrij natuurlijk ogende bloemendecoratie waarin lente- en zomerbloemen met elkaar worden afgewisseld. Anjers, tulpen, pioenrozen en narcissen wervelen rondom de hele schotel en geven uitdrukking aan de grote verscheidenheid, rijkdom en levendigheid van de natuur.

Deze ronde presentatieschotel getuigt van een opmerkelijk vakmanschap, uitgevoerd met de techniek die wordt gebruikt voor het drijven en ciseleren van metaal. Dit type schotel met brede rand, met een versiering in reliëf en een effen ondergrond, komt in die periode in Doornik niet voor, waardoor het voorwerp uniek is, maar er zijn wel een aantal voorbeelden uit Antwerpen gekend.

Wat dit stuk zo aandoenlijk maakt, is dat het van generatie op generatie werd doorgegeven. In elk geval diende deze schotel bij twee gelegenheden als familiegeschenk, want op de onderkant zijn de volgende inscripties gegraveerd “BATEME DE MARIE JEANNE JOSEPH MAILLIET DONNE PAR LA VEUVE EUSTACHE L’AN 1688 LE 26 AVRIL” [Doopsel van Marie Jeanne Joseph Mailliet gegeven door de weduwe Eustache in het jaar 1688 op 26 april] en in cursief schrift « souvenir d’a mailliet smet à la cousine et filleule marie le clerq à sa 1ère communion 17 mars 1872 » [aandenken van a mailliet smet gegeven aan haar nicht en petekind marie le clercq ter gelegenheid van haar 1ste communie op 17 maart 1872]. Mailliet is een veel voorkomende familienaam in Doornik. Het is heel gebruikelijk om een geschenk van edelmetaal – waarin de naam van de begunstigde(n) is gegraveerd – als geschenk te geven naar aanleiding van een doopsel, een communie of een huwelijk. Doorgaans zijn met de geschonken voorwerpen geen religieuze connotaties verbonden.

Zilver.
Ø 35,5cm ; 474 g.
Herkomst: 2016, Bewaargeving van de Koning Boudewijnstichting, aangekocht door het Fonds Graaf Thierry de Looz-Corswarem.

Merken: op de randversiering

1./2. Stadsmerken: toren en gekroonde T
3. Jaarletter: gekroonde C voor 1679/80
4. Meesterteken : een stralende zon

De schotel wordt op dit ogenblik tentoongesteld in de biljartkamer van de permanente collectie.

Terug naar boven