Naar inhoud

Scheermeubel

Collection

Januari 2012

Joseph Gengenbach, bijgenaamd “Canabas” - einde 18de eeuw

De koketterie van de mannen in de 18de eeuw heeft aanleiding gegeven tot een elegant toiletensemble. Zich scheren, de mannelijke lichaamsverzorging bij uitstek, vereist bijzondere accessoires, waaronder een scheermeubel. Dit is een klein, hoog en smal meubel, dat gemaakt is om zich rechtstaand te scheren.

De collectie bevat een mooi voorbeeld van een dergelijk meubel, gemaakt van acajou en acajoufineer, uit het Lodewijk XVI-tijdperk. Het staat op drie poten met daarboven een gekartelde verticale stang. Een draaibare spiegel met aan weerskanten een kandelaarhouder schuift over een stelstang waardoor de hoogte ervan aan de lengte van de gebruiker kan worden aangepast.

Ter hoogte van het middel is er een blad bevestigd waarop het scheerbekken, de warmwaterkan en twee bolvormige dozen kunnen worden geplaatst: een voor zeep en een voor een spons. Het toiletensemble is van koper, waarop een dun laagje zilver is gehamerd. De brede zijde van het ovalen bekken is voorzien van een afgeronde uitsnijding die bedoeld is om er de kin op te plaatsen, zodat het gezicht na het scheren met het warme water uit de waterkan kan worden afgespoeld. De waterkan heeft een ovalen buik en is voorzien van een vlak deksel om het water beter warm te houden. De sponsdoos is opengewerkt, zodat deze beter kan drogen, terwijl de zeepdoos een glad oppervlak heeft.

Dit elegante meubel, bestaande uit een cirkelvormige tafel met spiegel, draagt het brandmerk van de meubelmaker Joseph Gengenbach, bijgenaamd “Canabas”. Hij werd geboren in 1712 en overleed in 1797. In 1745 verwierf hij in Parijs de meestertitel. Hij was vooral gespecialiseerd in kleine acajoumeubelen. Aangezien hij tegelijk meubelmaker en schrijnwerker was, gebruikte hij zowel fineer als massief hout. Behalve voor privéklanten werkte hij ook voor enkele befaamde handelaars.

Scheermeubel: h 132 cm, Ф 56 cm.
Scheerbekken: l 35,5 cm, b 25,5 cm.
Waterkan: h 20,5 cm, b 17,5 cm.
Bolvormige zeep- en sponsdoos: h 10 cm, Ф 7,5 cm.
Herkomst: 1990, Aankoop door de Franse Gemeenschap.
Inv. nr. SM34.

Het meubel wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Terug naar boven