Naar inhoud

Schaal met acht punten

Collection

Oktober 2015

Antwerpen – Meester met als merk een vogel met gespreide vleugels – 1649/50

De schaal met acht punten werd voornamelijk in Antwerpen en in de Nederlanden vervaardigd in de eerste helft van de 17de eeuw. In de schilderkunst van die periode wordt dit soort vaatwerk afgebeeld als dienblad voor glazen of suikerwaren.
De ronde kom van het hier getoonde voorwerp is niet heel diep en versierd met een gegraveerd decor met vogels dat opgebouwd is rond een centraal medaillon bestaande uit een lauwerkrans met in het midden de eigendomsinitialen I.A. De brede en vlakke rand vormt een achthoek met holle zijden waarop een rijkelijk decor van rankversieringen en gestileerde bloemen is aangebracht. De punten maken het gemakkelijk om de schaal vast te grijpen. De boord is versierd met een lijst met driedubbele lijn.
Op de onderkant, onder de rand, zijn latere eigendomsinitialen gegraveerd: C.V.D. en C.C.V.M. alsook in het midden een doorboord hart met SM.

Het merk dat een vogel met gespreide vleugels voorstelt, is nog niet aan een welbepaalde meester toegekend, maar er zijn andere stukken van dezelfde zilversmid gekend.

Zilver.
Ø 27,8 cm; 250 g.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda128.

Merken: op een punt van de rand.
1. Gekroonde hand voor Antwerpen.
2. Meesterteken: een vogel met gespreide vleugels.
3. Jaarletter: gekroonde R voor 1649/50.

De schaal bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Back to top