Naar inhoud

Sauskom

Collection

September 2014

Brussel – Ferdinandus Cornelius Carolus Millé - 1757

Einde 17de, begin 18de eeuw deed een culinaire vernieuwing haar intrede. Dit uitte zich niet alleen in de invoering van onuitgegeven ingrediënten, maar ook in een verfijning van de tafelkunst. Warme sauzen werden een van de hoofdbestanddelen van de maaltijd, die voortaan afzonderlijk van het vlees of de vis werden geserveerd. Door de zoektocht naar meer natuurlijke smaken evolueerden de mengsels zowel wat de smaaknuances als de verfijndheid ervan betreft.

Om die geraffineerde sauzen op te dienen, werden sauskommen in grotere aantallen geproduceerd.

De zilversmeden bedachten bijzondere decoratieve voorwerpen waarin curven en tegencurven elkaar afwisselden en speelden met de vorm tot de kommen de omtrekken van een schelp kregen. Doorgaans werden de sauskommen per paar of per vier aangeboden. De binnenkant van sommige recipiënten is bekleed met een laag verguld zilver om het zilver tegen sommige zure sauzen te beschermen. Op het einde van de 18de eeuw werd er een klein schaaltje aan toegevoegd om de sausdruppels op te vangen.

Het voorbeeld dat we hier zien, is ovaal, met aan elk uiteinde een schenktuit en op de zijkanten een handvat. Het staat op vier voetjes met geprofileerde voluten. De uitgesneden bovenste rand wordt benadrukt door biezen die worden onderbroken door vier agrafen. De brede giettuiten rusten op een ovalen cartouche.

Eigenaarsinitialen I.M.

Zilver en hout.
h 8,6 cm, l 20,8 cm.
Herkomst:  1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda 079.

Merken :  onder de buik

1. Jaartal 57 voor 1757.
2. Meesterteken: klavertje drie.
3. Hoofd van Sint-Michiel voor Brussel.

De sauskom wordt bewaard in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Terug naar boven