Naar inhoud

Salon gewijd aan de fabels van La Fontaine

Collection

Juni 2022

Tapijtwerk van Aubusson, 18de eeuw

In de verlichting kenden de werken van La Fontaine een uitzonderlijk succes, zowel op het gebied van uitgaven als van decoratieve kunsten. De bijzonder mooi geïllustreerde publicaties volgden elkaar in sneltempo op en dienden als inspiratiebron voor de decoratie van de aristocratische salons. Dit fantastische bestiarium, dat de menselijke gebreken blootlegt, werd zowel voor de versiering van muren, meubelen als vaatwerk gebruikt.

Het salon dat u hier ziet, bestaat uit zes zetels en een canapé met gebogen lijnen in Lodewijk XV-stijl. Het houtwerk is volledig verguld met bladgoud en de zittingen en rugleuningen zijn bedekt met tapijtwerk van Aubusson. De bekleding is van de 18de eeuw, maar het houtwerk is van recentere datum. In de 18de eeuw was het in statige herenhuizen vrij gebruikelijk om de bekleding van de zetels aan te passen aan de seizoenen. Later werd dit reserve-tapijtwerk soms op geraamten bevestigd die op maat van de bekledingen en in de oorspronkelijke stijl werden gemaakt.

De rugleuningen van de zetels en van de canapé zijn geïllustreerd met bergerades (herderstaferelen) tegen een donkerroze achtergrond die omgeven is met ”rocaille”- en bloemenmotieven. De zitting van de canapé is versierd met een jachttafereel.

Op het tapijtwerk van de zittingen van de zetels zijn fabels van La Fontaine afgebeeld: De hond die zijn prooi opgeeft voor zijn schaduw, De vos en de ooievaar, De wolf en de ooievaar, De wolf en de geit, De leeuwin en de berin en tot slot De leeuw en de rat.

De rugleuningen zijn versierd met pastorale taferelen met personages. Omdat men niet op afbeeldingen van mensen kon gaan zitten, zijn de zittingen geïllustreerd met dieren, ook al beelden deze menselijke zwakheden af …

De armsteunen zijn voorzien van gecapitonneerde overtrekken. De zittingen zijn vrij breed zodat ook de dames met hun volumineuze panierrokken zich konden neerzetten.

De rugzijde is doorgaans vrij neutraal. Hier gaat het om geruit weefsel. Wanneer ze niet werden gebruikt, werden de zetels immers met de rug tegen de muren geplaatst.

Verguld hout, polychrome wol en zijde.
Zetel: h 95 cm, b 64 cm, d 65 cm.
Canapé: h 97 cm, b 170 cm, b 70 cm.
Herkomst : 2003, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv.nr. DO322.

De zes fauteuils worden op dit ogenblik tentoongesteld in het kleine salon op de gelijkvloerse verdieping ; de canapé bevindt zich in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Back to top