Presenteerschalen voor desserts
CollectionApril 2023
Parijs/ Brussel – Charles-Nicolas Odiot/ Louis Wolfers – 2de helft van de 19de eeuw
Dit type schaal uit de tweede helft van de 19de eeuw maakte deel uit van het dessert- en theeservies. Het werd gebruikt om piramiden van vruchten en kleine gebakjes op te presenteren.
Het servies bestaat uit acht coupes en vier presenteerschalen met twee niveaus, naast zes zilveren en tien glazen borden en een transportkoffer om het glas te beschermen. De eerste helft van het servies werd vervaardigd in het atelier van de Parijse edelsmid Charles-Nicolas Odiot en enkele jaren later in Brussel aangevuld met stukken afkomstig uit het atelier van Louis Wolfers. De Franse stukken zijn voorzien van een exportmerk en werden dus vervaardigd door Charles-Nicolas Odiot na een bestelling uit het buitenland.
De coupes rusten op drie gegoten en geciseleerde voetjes in de vorm van leeuwenpoten. Ze zijn versierd met zeer fijn geciseleerde en gedreven vrouwenmaskers en met gegraveerde rankversieringen op een matte, niet-gepolijste achtergrond.
De presenteerschalen bestaan uit twee boven elkaar aangebrachte presenteerbladen met verschillende afmetingen. Ze rusten op hetzelfde voetstuk als de coupes maar zijn voorzien van een centrale schacht die per niveau kan worden losgeschroefd. De schacht is versierd met guirlandes van bladeren en vruchten met een uitvoering die van een perfecte beheersing van de ciseleerkunst getuigt.
De naam Odiot is voluit onder het voetstuk van de presenteerschalen met twee niveaus gegraveerd.
Charles-Nicolas Odiot (1789-1868) nam in 1827 het grote atelier over dat was opgericht door zijn grootvader Jean-Baptiste Odiot, de vermaarde edelsmid van Napoleon. Charles-Nicolas was voornamelijk actief onder Louis-Philippe. Hij gaf de fakkel door aan zijn zoon Gustave in 1868.
Louis Wolfers (1820-1892) was leerjongen in Wenen en vervolgens gezel in Duitsland en Frankrijk. In 1847 keerde hij definitief terug naar Brussel. In 1850 richtte hij de firma Wolfers op en in 1852 deponeerde hij zijn merk met een everzwijnkop. Mede onder de impuls van zijn drie zonen groeide de firma uit tot een van de belangrijkste van Europa op het einde van de 19de eeuw.
Zilver, glas.
h presenteerschaal 55,4 cm - h coupe 16,5 cm.
Herkomst: 1994, Aankoop door de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. sda767 - sda768.
Merken:
1ste reeks
- Meesterteken:
a) merk aangebracht in een ruit die een beker voorstelt met daarboven een O voor Charles-Nicolas Odiot.
b) ODIOT voluit geschreven - Exportmerk: hoofd van Hermes in een achthoek: Parijs 11 juli 1840 – 1 april 1879
- Merk detailhandelaar: J. Herremans in Brussel.
2de reeks
- Meesterteken: W en een everzwijnkop in een vierkant voor Louis Wolfers (1852-1880).
- Gehaltemerk: 900 duizend in een vierkant
Een deel is tentoonsgesteld in de eetkamer.