Portret van Maximiliaan-Emmanuel van Beieren
CollectionFebruari 2024
Joseph Vivien (toegeschreven aan) – begin 18de eeuw
Het militair portret maakte zijn opwachting in de 16de eeuw en was razend populair in de 18de eeuw. Het beeldt de opdrachtgever af in al zijn glorie en illustreert op een symbolische manier zijn macht.
Op het voorbeeld uit de collectie is Maximiliaan-Emmanuel van Beieren (1662-1726) afgebeeld. Deze keurvorst en hertog van Beieren was gouverneur-generaal van de Spaanse Nederlanden van 1692 tot 1701 en van 1704 tot 1713. Behalve het feit dat hij vele militaire overwinningen behaalde, was hij eveneens een hoogopgeleide man met ruime culturele interesses die vooral uitgingen naar schilderkunst en muziek. Hij was het die een eerste theater- en concertzaal voor toneel- en balletvoorstellingen liet bouwen op de plaats waar zich in Brussel tegenwoordig de Muntschouwburg bevindt.
Zijn naar links gedraaide gezicht, met de kenmerkende gelaatstrekken van de Habsburgers, steekt af tegen een sombere achtergrond met hier en daar enkele wolken. Maximiliaan-Emmanuel van Beieren draagt een glinsterende borstplaat, een rode mantel, een hoge pruik en een jabot van waardevol kant waardoor het portret minder streng oogt. Hij draagt de ketting van het Gulden Vlies, die bestaat uit gestileerde vuurslagen afgewisseld met vuurstenen, waaraan het gulden vlies van een ram hangt. Dankzij de aanwezigheid van deze onderscheiding kan het werk van de periode na 1692 worden gedateerd, het jaar waarin hij tot ridder van deze orde werd geslagen.
Het werk is niet gesigneerd, maar het werd waarschijnlijk geschilderd door Joseph Vivien (1657-1734). Deze uit Frankrijk afkomstige schilder werd omstreeks 1700 tot officiële schilder van de keurvorsten van Beieren benoemd. Er bestaan verscheidene portretten van de keurvorst die van de hand van deze kunstenaar zijn.
Olie op doek, verguld hout.
Zonder lijst: 80 x 63 cm / met lijst: 112 x 96 cm.
Herkomst: 2004, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO247.
Dit werk is zichtbaar op de eerste verdieping van het museum.