Naar inhoud

Portret van een jongen

Collection

September 2018

Parijs – Toegeschreven aan het atelier van Michel Nicolas Bernard Lépicié fils – 18de eeuw

De portretkunst ondergaat in de 17de en 18de eeuw aanzienlijke veranderingen. Naast de traditionele pompeuze portretten van hoogwaardigheidsbekleders ontwikkelt er zich een nieuw en intiemer genre dat zich toelegt op luchtiger onderwerpen die gekenmerkt zijn door tederheid en sierlijkheid.

Het Portret van een  jongen is in een ovalen kader van verguld houtsnijwerk aangebracht. Die vorm, die in de 18de eeuw volop in de mode was, roept harmonie en lieflijkheid op. De neutrale achtergrond draagt bij aan de intieme sfeer van het portret en richt de focus van de compositie op het personage. Het kind is afgebeeld als een profielbuste en kijkt naar de linkerkant van het schilderij. De blik en de jeugdige trekken zouden ook die van een jong meisje kunnen zijn. Het jongetje maakt een heel ontspannen indruk. Het draagt een bordeauxrode jas op een rood open vest waaronder een wit hemd te zien is met de typische strikkraag uit die tijd. De golvende haren zijn samengepakt in een hoge paardenstaart die wordt bijeengehouden door een groen lint. De donkere achtergrond benadrukt het witte gelaat. De zachte kleuren, met overheersende rode tinten voor de kleren en roze tinten voor de lippen en de wangen, zorgen voor een fris en levendig uiterlijk van het afgebeelde personage.

Het kinderportret is een van de voornaamste thema’s van de schilderkunst in de 18de eeuw. Door de kindertijd af te beelden, kunnen jeugd en onschuld worden getoond in combinatie met de vernieuwende ideeën van de Verlichting. Het onderwerp boeit zowel de intellectuelen, die het zich onder andere door middel van het onderwijs zullen toe-eigenen, als de kunstenaars, zoals uit dit Portret van een jongen blijkt.

Het werk is niet gesigneerd, maar het wordt toegeschreven aan het atelier van Michel Nicolas Bernard Lépicié fils, een Franse schilder die vooral bekendheid heeft verworven door zijn talrijke genretaferelen en in het bijzonder door zijn kinderportretten.

Ovalen olieverfschilderij op papier gemaroufleerd op karton.
Met kader: h  51,5 cm,  b 43 cm  / Zonder kader: h 38 cm, b 29,5 cm.
Herkomst: 1990, Verkoop door Veilinghuis Mercier, Velliet & Thullier (Rijsel)
                  2003, Legaat van barones Juliette D’Allemagne             
Inv. nr. DO284.

Op de rugzijde: 1470 (geschreven met wit krijt)

Het schilderij wordt momenteel tentoongesteld in de bibliotheekkamer.

 

Terug naar boven