Naar inhoud

Portret van een edelman

Collection

Mei 2025

Jean Ranc (attribué), vers 1700-1705

Het portret kende een steeds groeiend succes in de Franse schilderkunst aan het einde van het bewind van Lodewijk XIV. Het staatsieportret maakte zijn opwachting net op het moment waarop het hier afgebeelde doek werd geschilderd. De schilders schonken bijzondere aandacht aan de getrouwe weergave van de gelaatstrekken en aan de psychologie van het model. Ook de sociale status en de ontspannen houding worden duidelijk weergegeven. 

Het schilderij uit onze collectie beeldt een jonge man met een openhartige blik af tegen een neutrale achtergrond. De opmaak en de houding van het model suggereren een ontspannen en intieme sfeer. Door zijn lange en krullende pruik in Lodewijk XIV-stijl zou men haast uit het oog verliezen dat hij informele kleding draagt, die wel van grote rijkdom en verfijndheid getuigt.  De edelman draagt een gedrapeerde overjas van fluweel met een fijne en discrete vergulde strook boven een wit hemd dat zichtbaar is aan de mouwen en een zorgvuldig geknoopte das van kant. Zijn lichaamshouding is nobel maar niet stijf. Zijn beweging komt natuurlijk over, alsof hij net een deel van zijn kledij had aangetrokken. De kleuren zijn eerder somber, maar ze worden levendiger door het licht dat wordt weerspiegeld  in de weefsels waarvan de textuur perfect wordt weergegeven.

Jean Ranc, de vermoedelijke auteur van dit kunstwerk, werd in 1674 in Montpellier geboren. Hij wijdde zijn carrière voornamelijk aan de portretkunst, hoewel hij ook doeken met mythologische onderwerpen schilderde. Hij kreeg zijn opleiding aanvankelijk in het atelier van zijn vader Antoine Ranc, alvorens hij omstreeks 1696 naar Parijs vertrok om zijn studies te vervolmaken bij de vermaarde portretschilder Hyacinthe Rigaud. In 1700 werd hij toegelaten tot de Académie royale de peinture et de sculpture [Koninklijke Academie voor Schilder- en Beeldhouwkunst] en achttien jaar later schilderde hij aan het hof het portret van de jonge koning Lodewijk XV en zijn grootoom Filips van Orléans, die op dat ogenblik regent van het koninkrijk was.

Olie op doek, verguld hout.
Zonder lijst: 96,5 x 76,5 cm / met lijst: 111 x 98 cm.
Herkomst: 2003, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO325a.

Dit kunstwerk wordt tentoongesteld op de eerste verdieping van het museum.


 

Terug naar boven