Naar inhoud

Portret van de gravin Isabelle Depestre

Collection

September 2020

Antoine Vestier, rond 1785

In de 18de eeuw ontwikkelde het plechtige ceremonieel portret zich tot een meer natuurlijke, lichtere en gracieuse voorstelling. Zo laten veel voorbeelden dames van stand zien aan hun toilettafel welke een belangrijk moment van koketterie in hun dagelijk leven voorstelt.

Dit intieme schilderij van Isabelle Depestre, geboren Cogels en oprichtster van het kasteel van Seneffe samen met haar man Julien Depestre, is een perfect voorbeeld om deze verandering te illustreren. Ze zit achter haar toilettafel bekleedt met stof en daarop een poederdoos, een rode balsam en een parfumfles. Aan de linkerkant is een stuk brokaatstof zichtbaar die zoals gewoonlijk in die tijd de toiletspiegel omringt. De schilder schets de gravin frontal en met een lichte glimlach terwijl ze op het punt staat haar gezicht te poederen.  Ze is gekleed met een loszittend negligé van zijdemousseline geborduurd met plumetis en verrijkt met linten en volants.  De kunstenaar geeft de fluweelzachte en vaporeuse kant van de stoffen goed weer. Hij speelt ook met een subtiel lichteffect versterkt door het gebruik van een delicaat kleurenpalet.  

Dit intiem portret, zowel realistisch als gevoelig, neemt de codes van de 18de eeuw over. De schilder verlicht de compositie door gebruik te maken van een neutrale achtergrond en weinig decor om de aandacht op het gezicht te vestigen. Hij probeert hier niet de molligheid van de gravin te camoufleren, maar een gelijkend portret te laten zien van een karaktervolle vrouw met een openhartige blik.

De Franse schilder Antoine Vestier (1740-1824), oorspronkelijk afkomstig uit Avallon, werd in 1786 toegelaten tot de Académie de Paris en werd schilder van de koning. Hij liet zowel olieverfschilderijen, miniaturen als pastels achter.

Olie op doek, vergulde lijst.
H. 80 cm, L. 64 cm.
2017, Aanwinst door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting tijdens een openbare veiling in Dijon  en in bewaarneming bij het Kasteel van Seneffe.
Inv. nr. KBS 0183

Het schilderij wordt momenteel tentoongesteld in het achthoekige kabinet.

Terug naar boven