Naar inhoud

Portret van barones Goffinet

Collection

September 2019

Émile Wauters, 1886

In de 19de eeuw waren levensgrote geschilderde portretten volop in de mode. Dit type schilderij, met grote afmetingen, nam het traditionele verticale formaat van het staatsieportret over. Het olieverfschilderij op doek beeldt een vrouw met een hoge sociale status af, met waardige maar strenge gelaatstrekken. Het is niet de bedoeling om het personage te idealiseren. De afgebeelde persoon is barones Goffinet.

Wie was barones Goffinet?

Barones Goffinet, geboren als Marie-Thérèse Eléonore Aimée de Cock (°Gent 1827, † Freux 1904), trad in 1855 in het huwelijk met Adrien Goffinet (° Neufchâteau 1812 - † Brussel 1886). Haar echtgenoot zou een van de voornaamste adviseurs en een vertrouwenspersoon van koning Leopold II worden. Toen ze in maart 1888 het kasteel van Seneffe kocht, was ze weduwe. In 1909 verkochten haar kinderen het kasteel aan de familie Philippson.

Op haar portret wordt ze zittend afgebeeld, gekleed in een middagjurk van violette kleur versierd met kant. De gekozen afbeeldingswijze getuigt van een grote soberheid. De volledige compositie concentreert zich op barones Goffinet. Haar dagelijkse leefomgeving wordt gesuggereerd door de fauteuil, een stijlmeubel met blauw brokaat.

Dit schilderij heeft niet het gladde uiterlijk van de academische schilderijen, de verfstreken zijn duidelijk zichtbaar. De weergave is niet gedetailleerd, maar wel voldoende om de juwelen – broche, oorringen, halsketting en ringen – te herkennen die de sociale status onderstrepen.

Een schitterende lijst in rocaillestijl en verguld met bladgoud benadrukt de luxueuze uitvoering en vergroot de waarde van het portret. Dit schilderij is indrukwekkend door zijn afmetingen en zijn imposante lijst.

Het schilderij is gesigneerd en gedateerd in de rechterbovenhoek: E. Wauters 86. Émile Charles Wauters (°Brussel 1846 -† Parijs 1933) was een historie-, portret-, panorama- en pastelschilder. Hij was ook een bijzonder productieve kunstenaar. Zo schilderde hij meer dan 200 portretten van vooraanstaande personen van die tijd.

Olie op doek.
h 187 cm, b 160 cm.
Herkomst : 2019, Schenking van François Goffinet en zijn echtgenote, geboren als Barones Astrid de Fierlant Dormer.
Inv. nr. DO379

Het schilderij wordt op dit ogenblik tentoongesteld op de eerste verdieping.

 

Back to top