Naar inhoud
Vanwege de installatie van de tijdelijke tentoonstelling is de eerste verdieping niet toegankelijk.

Platte schaal “Stier” van Picasso

Collection

Juli 2013

Marseille – Pierre Hugo – 1981

Picasso werkte met edele metalen tussen einde 1956 en begin 1961. Zijn productie bestaat uit platte schalen, fruitschalen, vazen en platen. Voor dit werk deed hij een beroep op de edelsmid François Hugo. In het begin liet de kunstenaar die schalen voor zichzelf uitvoeren, maar in 1967 gaf hij François Hugo de toestemming om een kleine genummerde oplage van elk voorwerp te maken bestemd voor de verkoop.
Picasso gaat op dezelfde manier te werk als voor de productie van zijn keramiek wanneer hij de uitvoering van zijn gouden en zilveren voorwerpen aan iemand anders toevertrouwt. Voor het drijven van het metaal wordt een techniek gebruikt die “repousseren-ciseleren” heet. Die techniek bestaat erin om een blad van edel metaal langdurig te hameren op een bronzen vorm.
Daardoor wordt de productie mogelijk van grote volumes met een aannemelijk gewicht en een uitermate getrouwe weergave van de creatieve ideeën van de kunstenaar. De matrijzen waarop de zilverbladen worden gehamerd, werden negatief gegoten vertrekkend van originele afdrukken in aarde of op basis van een tekening van Picasso.
In totaal liet Picasso 15 platte schalen en 4 fruitschalen maken. De afgebeelde onderwerpen zijn kenmerkend voor de productie van de kunstenaar: de Griekse mythologie, de wereld van de stierengevechten, de gezinsomgeving en de amusementswereld. De eerste schaal is getiteld de “Slaper” en met “Jacqueline aan de schildersezel” besluit hij de reeks.

De ronde schaal die hier wordt getoond, heet de “Stier”. Het is een profielaanzicht van de kop van een stier, een emblematisch dier in het oeuvre van Picasso. De vlijmscherpe, puntige hoorns en de oren suggereren de kracht van het dier. De rechte lijn achter de kop duidt de horizon aan.
François Hugo, achterkleinzoon van Victor Hugo, maakte gouden en zilveren beelden en juwelen in nauwe samenwerking met de grootste kunstenaars van zijn tijd, onder wie Arp, Cocteau, Derain, Dubuffet, Ernst, Lurçat, Matta, Nolan, Picasso en Dorothea Tanning. In 1972 volgde Pierre Hugo zijn vader op.

Gedreven zilver.
Ø 43 cm, gewicht 1850 g.
Herkomst: 2005, aankoop a.s.b.l. Domaine de Seneffe.
Inv. nr. sda781

Merken op de achterkant van de schaal

1. Handtekening van Pablo Picasso
2. Meesterteken: ruitvormig met Ste LCO en twee cipressen
3. Keurkamermerk van Marseille: hoofd van Minerva van de Keurkamer van Marseille tot in 1993 – 1ste gehalte zilver 950
4. Oplagenummer: Auteursexemplaar 1/2
5. Referentienummer: 1413.3211

De schaal bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Terug naar boven