Naar inhoud

Pièce de milieu

Collection

Februari 2014

Moustiers-Sainte-Marie, omstreeks 1720-1740

Een pièce de milieu werd als versiering in het midden van de tafel geplaatst. Het werd eveneens gebruikt om er enkele voorwerpen op te zetten die de disgenoten tijdens de maaltijden nodig hadden, zoals een olie- en azijnstel, een zoutvaatje, een mosterdpot en een suikerstrooier.
Dit pièce de milieu bestaat uit vijf elementen, vier vierbladige stukken en een ovaal middenstuk.
Dit ensemble is vervaardigd van faience met tinglazuur. Er is een witte ondoorschijnende engobe op basis van tin op aangebracht, die de okerkleurige pasta volledig bedekt en er een wit en glanzend uiterlijk aan verleent.
Dit pièce de milieu is versierd met een decoratie à la Bérain, namelijk van blauwe camaïeu de grand feu, die typisch is voor de tweede productieperiode van Moustiers. De vier zijelementen hebben hetzelfde decor, terwijl het motief van het centrale element luchtiger is. Enkel het centrale personage, een putto die een schotel draagt, komt op de vijf onderdelen voor. De gecentreerde en symmetrisch versierde compositie neemt elementen over van de prenten die naar voorbeelden van de ornamentist Bérain werden gegraveerd. Daarop zijn naast lambrekijnen, lofwerk en arabesken ook prieeltjes te zien die op thermen rusten waartussen saters, eekhoorns, vogels en draken speels ronddartelen.
Het geheel is voorzien van een gefestonneerde rand die versierd is met een fijn uitgewerkt kantwerkmotief.
Op de rugzijde zijn de inscriptie “n°35” en het initiaal R. geschilderd.

Faience met tinglazuur.
Ovaal element h 7 cm, l 40 cm, b 30 cm.
Vierbladig element h 7 cm, l 26,5 cm, b 26,5 cm.
Herkomst: 1982, Legaat Barbanson.
Inv. nr. sda454.

Het pièce de milieu bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Back to top