Naar inhoud

Parketklok

Collection

Juni 2016

Luik – P. Deschamp – 18de eeuw

De tijd meten is altijd al van essentieel belang geweest, want hij regelt het doen en laten van iedereen. In de 18de eeuw bereikte de kunst van de klokkenmakerij in het Land van Luik zowel technisch als esthetisch gezien zijn hoogtepunt.

De parketklok staat op voet en is binnenin de kast voorzien van tegengewichten, een tandradsysteem en een slinger die regelmatig heen en weer beweegt. 

De klok draagt de signatuur P. Deschamp à Ste-Marguerite lez Liège. Boven de vierkante wijzerplaat bevindt zich een halfcirkelvormig fronton. De hoeken zijn versierd met opengewerkte motieven van tin. De cijfers – Romeinse voor de uren en Arabische voor de minuten – zijn ingesneden en zwart geschilderd. Zoals gebruikelijk in de klokkenmakerij wordt het cijfer vier aangeduid met vier horizontale staafjes en niet met het Romeinse IV. De wijzer voor de uren is mooier bewerkt dan die voor de minuten. De klok luidt elk uur.

De wijzerplaat is voorzien van twee openingen voor de hendel waarmee de klok moet worden opgewonden wanneer de twee gewichten tot op het laagste punt zijn gedaald.

De kast vertoont de kenmerken van een Luiks Lodewijk XV-meubel: eikenhout, rocaillemotieven met een ondiep reliëf die in de houtmassa zijn uitgesneden en kordonlijsten in ogiefvorm rondom de panelen.

Eik, messing, koper, ijzer, tin.
h 255 cm, b 54,5 cm, d 31 cm. 
Herkomst: 2004, Legaat Barones D’Allemagne.
Inv. nr. DO294.

De klok wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Terug naar boven