Naar inhoud

Parfumgarnituur

Collection

Mei 2016

Vermoedelijk van Spaanse oorsprong – einde 17de - begin 18de eeuw

De eeuw van de Verlichting is ook die van het parfum. Tot in het midden van de 18de eeuw werd parfum gebruikt om te zuiveren, tegen ziekten te beschermen, te verzorgen en ongezonde dampen in de omgeving te bestrijden. Al die goede eigenschappen zetten de adel ertoe aan om rijkelijk gebruik te maken van parfums. In de tweede helft van de 18de eeuw gingen de parfumeurs geuren ontwerpen die subtieler, weelderiger en sensueler waren en minder aan de therapeutische toepassingen deden denken. De sterke en hardnekkige geuren van dierlijke en minerale oorsprong werden vervangen door frissere en bloemige parfums.

In de collectie bevindt zich een sierlijke parfumgarnituur, wellicht van Spaanse oorsprong. Ze bestaat uit een grote rondbuikige glazen flacon met rondom vier rechthoekige kleinere flesjes waarmee geurige mengsels kunnen worden bereid. Het hele voorwerp is precies van kant gemaakt en bestaat volledig uit aan elkaar gesoldeerde filigraandraden zonder ondergrond.

Filigraanwerk is een bijzondere techniek in de edelsmeedkunst, waarbij gebruik wordt gemaakt van puur zilver of goud. Dankzij het lage smeltpunt en de elasticiteit van die metalen kunnen lange en zeer dunne draadjes worden verkregen. Eén gram zilver volstaat om op een trekbank meerdere honderden meter filigraandraad te trekken. Die waardevolle draadjes worden dan ineengedraaid, met elkaar verstrengeld en gesoldeerd, zodat ze allerhande complexe arabesken vormen. Het resultaat is een prachtig staaltje van technisch meesterschap, verfijndheid en lichtheid.

Het Spaanse filigraanwerk uit de 17de en 18de eeuw is buitengewoon complex. De filigraantechniek werd door de Moren in Spanje binnengebracht. Het is bijzonder moeilijk om voorwerpen die met die techniek zijn vervaardigd te dateren, aangezien er maar zelden merken op zijn aangebracht.

Zilver.
h 16,5 cm, b 14,5 cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda426. 

Geen merken.

De garnituur wordt samen met de opmaakartikelen tentoongesteld in de antichambre “jurken met wisselende kleurschakeringen”.

 

Back to top