Naar inhoud

Paar sporen

Collection

November 2016

Parijs - Vincent Bréant - 1789

In de 18de-eeuwse samenleving zijn paarden alomtegenwoordig als sociaal statussymbool, zowel in het militaire als in het burgerlijke leven. De paardrijkunst neemt in de opvoeding van de jonge edellieden een belangrijke plaats in. De houding van de ruiter, zijn evenwicht, zijn sierlijkheid, zijn beheersing van het paard verraden of hij slagvaardig is en de goede omgangsvormen onder de knie heeft.
De sporen maken deel uit van de uitrusting van een ruiter, maar zijn daarnaast ook modeaccessoires. De versiering, het model en het materiaal waarvan ze zijn vervaardigd, geven aanwijzingen over de sociale afkomst en de smaak van hun eigenaar. Een spoor versterkt de werking van het been van de ruiter, die de flanken van het paard met een grotere nauwkeurigheid kan bewerken en het paard op die manier beter kan aansporen. Een goede ruiter onderscheidt zich door zijn beheersing, door de kunst om de subtiele en efficiënte effecten goed te doseren. Hoe gevoeliger en reactiever het paard is, des te meer de druk van de sporen moet worden gedoseerd.

Er bestaan verschillende modellen van sporen. De lengte en de vorm van de stang zijn bepalend voor de werking, evenals de aanwezigheid van een vaste punt, een getand wieltje of een glad wieltje. Het paar sporen dat u hier ziet, is een zilveren luxeaccessoire. De spoor is gevormd door twee gelede armen in U-vorm die zich aan de enkel van de rijlaars van de ruiter aanpassen. De spoor wordt eraan bevestigd met behulp van een kettingriem en een bevestigingsgesp. Hij eindigt in een gebogen stang die voorzien is van een ijzeren wieltje met zes lancetvormige punten dat vrij kan draaien.

De zilversmid Vincent Bréant ging in 1738 in de leer bij de zilversmid Jacques Duguay. Hij voltooide zijn opleiding bij Eloi Guérin en verwierf zijn meestertitel in 1754. Een paar zoutvaatjes van dezelfde zilversmid worden beschreven als stuk van de maand september 2016.

Zilver, ijzer.
l 21 cm en b 5 cm.
Herkomst: 2003, Schenking Balbo - Axensalva.
Inv. nr. DO002.

Merken: op de gesp
1. Maison commune: gekroonde P en jaartal 89.
2. Charge: A in een cirkel.
3. Décharge: eikenblad.
4. Meesterteken: gekroonde lelie, twee greinen, V B, een vogeltje.

Het paar sporen wordt op dit ogenblik tentoongesteld in het gezelschapskamer.

Terug naar boven