Naar inhoud

Paar Soepterrines

Collection

September 2010

Bergen – Jean François Joseph Beghin – 1766

Door een besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap werd aan het paar zilveren soepterrines van Jean François Joseph Beghin op 26 maart 2010 de kwalificatie “Schat” toegekend.

Deze twee soepterrines maken deel uit van een servies dat in opdracht van de markies de Gages werd vervaardigd en tegenwoordig verspreid is. De buitengewoon weelderige en rijkelijk versierde deksels zijn opgesmukt met stillevens in reliëf die een natuurgetrouwe weergave zijn van artisjokken, knolgroenten, patrijzen en rivierkreeften. Uit die stukken blijkt overduidelijk het grote technische meesterschap van de zilversmid Beghin. 
Het lichtjes gewelfde lichaam is versierd met convergerende en divergerende eierlijsten. Het lichaam wordt gedomineerd door de huwelijkswapens van François du Mont, markies de Gages en Alexandrine de Bousies.
De voetjes vormen een bladerenboeket en de handvatten zijn ineengestrengelde lancetvormige bladeren en vruchten en bladeren van bessenstruiken.

Jean François Joseph Béghin was een van de meest getalenteerde zilversmeden van Bergen in de 18de eeuw. Hij werd in 1727 geboren in Bergen en begon in 1737 als leerling te werken in het atelier van Gaspard Joseph Marescaut. In 1752 verwierf hij de meestertitel. In 1778 verving hij Pierre De Bettignies als zilversmid van het adellijke kapittel van kanunnikessen van Sainte-Waudru. Hij overleed op 16 september 1787.

Zilver binnenbekleding van messing 
h 31 cm, l 41 cm, 10 920 g.
Herkomst: 1980, Aankoop door de Franse Gemeenschap.
Inv. nr. sda449.

Merken: onder de bodem.
1.,2. Kasteel van Bergen en gekroonde A voor Bergen.
3. Jaartal 66 gekroond voor 1766.
4. Meesterteken: hoofd van een begijn met kap in een ovaal voor Jean François Joseph Beghin.

Het paar is zichtbaar in de gezelschapskamer.

 

 

Back to top