Naar inhoud

Melkpot voor het ontbijt

Collection

December 2013

Gent – Nicolas Joseph Viette – 1790

Bij gebrek aan doeltreffende bewaartechnieken werd melk tot in de 18de eeuw vooral verwerkt tot boter en kaas. Zeer verse melk werd in de eerste plaats voorbehouden voor jonge kinderen, zieken en ouderen. 

Vanaf de 18de eeuw werd melk, in de gegoede kringen, een heel normale drank en werd hij vooral gebruikt voor koffie met melk en warme chocolade, die bij het ontbijt bijzonder op prijs werden gesteld.
Omstreeks 1720 werden speciaal kleine kannetjes gemaakt om melk te schenken. In die tijd werden ze niet gemaakt om bij de andere voorwerpen te passen die voor de koffie werden gebruikt en zelfs niet door dezelfde fabrikant vervaardigd. Het was wachten tot de 19de eeuw alvorens het koffie- en het theeservies als een stel op de markt kwamen.
Een melkpot kan verschillende vormen hebben. Hier is het peervormige lichaam effen en staat het op drie met schelpen versierde pootjes. Het handvat is met rotan bekleed, wat erop wijst dat de melk warm werd geserveerd.

De edelsmid Nicolas Joseph Viette werd in 1733 in Mons (Bergen) geboren. Hij liet zijn meesterteken waarmerken in Gent in 1773 en bleef actief tot in 1798.

Zilver, rotan.
h 12,8 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda 676.

Merken: onder de buik:
1. Stad: Helm
Gekroonde G
2. Datum: 90 voor 1790
3. Meesterteken: gekroond monogram NV

Het voorwerp bevindt zich op dit ogenblik op de tafel in de eetkamer.

Terug naar boven