Naar inhoud

Komfoor voor parfumbrander

Collection

Oktober 2019

Parijs - Daniel Jean Joubert - 1748-1749

De 18de eeuw is het gouden tijdperk van de verleiding. De boudoirs en alkoven, plaatsen waar ijdelheid en behaagzucht hoogtij vieren, baden in delicate bloemengeuren. Behalve door potpourris (geurige mengsels van gedroogde bloemen), kunnen kamerparfums ook worden verspreid door beroking of door verdamping.  In het eerste geval worden gloeiende kooltjes van geurige houtsoorten, harsen of specerijen in reukstellen geschikt die voorzien zijn van opengewerkte deksels  waardoor de geuren zich door de hele kamer verspreiden. De tweede methode bestaat erin om geparfumeerd water subtiel te distilleren boven een komfoor met een laag vuur.

Het voorwerp van de maand is een kleine komfoor voor een parfumbrander waarvan de recipiënt spijtig genoeg ontbreekt. Die laatste kan van diverse materialen vervaardigd zijn en verschillende vormen aannemen, waaronder een vaas met geparfumeerde bloemen. Daardoor verdampt de geparfumeerde vloeistof op een meer gedoseerde manier langs de holle stengels en wordt in de kamer verspreid door het hart van de bloemen.

Het komfoor staat op drie gebogen voetjes waarboven opengewerkte palmetten en tongetjes zijn aangebracht die uitlopen in opgerolde houders waarop een recipiënt met parfum kan worden geplaatst.  De voetjes zijn met elkaar verbonden door de houder voor de kooltjes die is opengewerkt met rankversieringen en palmetten en aan de basis door een effen opvangplaat voor de as met biezen aan de rand. De gedraaide handgreep van zwarte perelaar is in een kegelvormige schacht gevat die smaller toeloopt.

De edelsmid Daniel Jean Joubert was actief in Parijs van 1745 tot 1763. Een mooi voorbeeld van dezelfde edelsmid, compleet met de vaas met bloemen, wordt bewaard in het Musée des Arts décoratifs (Museum voor Sierkunst) in Parijs.

Zilver, hout.
h 6,1 cm, Ø 7 cm, l 14 cm, 95 g.                                                                                                             
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne. 
Inv. nr. sda 281.

Merken: onder de opvangplaat voor de as.
1         Charge: gekroonde A voor Parijs, 1744-1750
2         Maison commune: gekroonde H voor Parijs, 1748-1749
3         Meesterteken: gekroonde DJJ, gekroonde lelie, twee greinen
          : onder de rand van het reukstelletje
4         Décharge: een zalmkop

Het voorwerp wordt op dit ogenblik tentoongesteld in de slaapkamer.

 

 

Back to top