Kom met 2 oren “porringer”
CollectionMaart 2016
Londen – 1690 – Benjamin Pyne
Dit soort kom met twee oren werd in de Angelsaksische landen gebruikt om porridge – met water of melk bereide havermoutpap -, hartige soepen of alcohol met kruiden in te serveren.
Het voorbeeld dat u hier ziet, heeft indrukwekkende afmetingen. De cilindervormige kom is afgerond aan de voet en voorzien van twee oren in de vorm van kariatiden. Ze is uitgerust met een deksel om de bereiding warm te houden. Bovenop het deksel bevindt zich een elegant opengewerkt handvat van opgerolde acanthusbladeren.
Het voorwerp heeft een typisch Engelse vorm, maar de versiering is geïnspireerd op een idyllische visie van China. Het is een zeer mooi voorbeeld van “chinoiserie”, een stijl die zijn verspreiding kent vanaf het einde van de 17de eeuw. De invoering van exotische onderwerpen in de Europese edelsmeedkunst gaat hand in hand met de grote voorliefde voor alle luxeproducten die afkomstig zijn van de verre Oriënt.
Op het lichaam staan twee pseudo-Chinese koppels afgebeeld met tussen hen in aan de ene zijde een wapenschild en aan de andere een boom met bloesems. Ook in het deksel zijn vier figuren gegraveerd: twee van die figuren begroeten elkaar en de twee andere, een vrouw en een man, houden elk een verschillende plant in de hand. De vrije ruimten worden gevuld met een exotische plantengroei. Door gebruik te maken van de gravuretechniek lijken de versieringen licht, zelfs al beslaan ze het hele voorwerp.
De edelsmid Benjamin Pyne (actief van 1697-1732) werkte gedurende 8 jaar als leerjongen bij George Bowers. Zijn eigen meesterteken werd op de koperen plaat van de Londense Goldsmiths’ Hall van het jaar 1697 geïnsculpteerd. Hij had een bloeiende onderneming en zijn klanten waren leden van de koninklijke familie en aristocraten. Van deze edelsmid zijn er ook andere voorbeelden van “chinoiserieën” gekend.
Zilver.
h 16,5 cm, l 24 cm, b 16 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda588.
Merken: op de hals
1. Jaarletter: gotische letter N voor 1690-91
2. Gekroonde luipaardkop voor Londen.
3. Gaande leeuw.
4. Meesterteken: gekroonde P.
Op het deksel bevinden zich geen merken, wat in die tijd vrij vaak het geval was.
Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.