Naar inhoud

Koffiekan

Collection

Mei 2023

Rijsel – Adrien-Joseph Lemesre – 1775-1777

Het gebruik van schenkkannen voor warme dranken - thee, koffie, chocolademelk – begon in Rijsel algemeen ingang te vinden op het einde van de 17de eeuw. Het verbruik van koffie trad later op dan dat van de andere twee dranken, maar vanaf de tweede helft van de 18de eeuw werd dit de meest geliefde drank. Dit leidde ertoe dat er meer koffiekannen werden vervaardigd.

De driepotige koffiekan uit de collectie heeft een lichaam met getorste ribben die worden gevormd door gladde vlakken afgewisseld met dubbele groeven. Het houten handvat is aan het lichaam bevestigd door middel van een cirkel met geciseleerde linten. De grijpknop heeft de vorm van een roos op een bed van bladeren. De afgedekte schenktuit heeft ingesneden getorste kanalen die aan de basis uitlopen op een knop en onder de lip op een dubbele schelp. De voetjes zijn aan het lichaam vastgemaakt met een bevestiging waarin een rocaille is geciseleerd en hebben aan het uiteinde een kronkeling met eierlijst.

Adrien-Joseph Lemesre (Rijsel 1728-1780) verwierf de meestertitel op 14 juli 1749. Een andere koffiekan van dezelfde meester-edelsmid die dateert van 1772-1773 en driedubbele rechte ribben heeft, wordt eveneens bewaard in het Kasteel van Seneffe.

Onder de voet zijn initialen van een – niet nader geïdentificeerde – eigenaar gegraveerd: A.I.R..

Zilver, hout.
h 28 cm, b 21,5 cm, l 16 cm.
Herkomst: 2018, Handgift van de familie Henrion.
Inv. nr. DO377.

Merken: op het lichaam en op de uitstekende onderdelen.

  1. Stadsteken: gekroonde Franse lelie.
  2. Poinçon de jurande: gekroonde F voor 1775-1777.
  3. Meesterteken: op het lichaam, de schenktuit: onder een open kroon A, J, L op M.

            : op de uitstekende onderdelen

    4. LM onder een kroon met drie punten.

Het voorwerp bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.    

 

Terug naar boven