Naar inhoud

Kartelklok en wandconsole

Collection

Juli 2021

Parijs - Jean Moisy – 2e helft van de 18e eeuw

Aan het einde van de 17e en in de 18e waren kartelklokken in de mode. Onder de naam kartel worden ophangklokken gedefinieerd die ofwel direct aan de muur worden opgehangen of op een steun worden geplaatst zoals het voorbeeld hier.

Deze vioolvormige kartelklok en bijpassende wandconsole stammen uit de Lodewijk XV période. Ze zijn belegd met groen getinte hoornfineer en rijkelijk versierd met fijn geciseleerde en vergulde bronzen ornamenten. Deze vormen bladranken, rocailles en golvende lijnen terwijl de top wordt bekroond met een vogel.

De wit geëmailleerde wijzerplaat is gesigneerd « Moisy à Paris ». Twaalf Romeinse cijfers duiden de uren aan. Deze worden omgeven door Arabische cijfers in vergulde bronzen reserves. De wijzers zijn van uitgesneden ijzer.

Het gangwerk is genummerd n°155, met belslag voor de uren en half uren. De ontbrekende bel is vervangen door een gong. In de 19e eeuw werd het echappement omgebouwd naar het Brocot-systeem.

Jean Moisy (1714-1782) werd meester-klokkenmaker in maart 1753. Hij was een van de belangrijkste horlogemakers van de tweede helft van de 18e eeuw. Hij werkte samen met de bronsgieters Caffieri en Osmond. Tot zijn klanten behoren de Franse koninklijke familie en leden van de hogere aristocratie.  

Hout, hoorn, glas, ijzer, verguld brons.
H kartel 90 cm, H console 37cm.
Herkomst : 2003, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO317 (AP20950)

Het geheel is momenteel te bezichtigen in het kleine salon in de vaste collectie.

Back to top