Naar inhoud

Kamerscherm

Collection

Januari 2022

Eind 18de eeuw

Het kamerscherm, oorspronkelijk van oosterse traditie, verschijnt in het begin van de zeventiende eeuw in Europese huizen. Tegelijkertijd biedt het comfort door tegen de tocht alsook de hitte van de haard te beschermen maar eveneens door nieuwsgierige blikken weg te houden.
In de 18de eeuw diende het als meubelstuk maar eveneens als versiering. Het is een beweegbaar en gearticuleerd schilderij dat e ruimte investeerd.
Het krijgt een steeds belangrijkere sierstatus die aanleiding geeft tot exotische en betoverende decoraties.

De meest voorkomende voorbeelden hebben een verborgen kant, bestaande uit een gestoffeerde frame en een zichtbare kant, geïnspireerd op de schilderijen van die tijd. Landschappen, wilde dieren, vogels, bloemen, beroemde mensen of menigten anonieme mensen vormen het decor. Veel schilders, zelfs bekende, hebben schermen geschilderd zonder ze te ondertekenen, op zeldzame voorbeelden na.

Dit is het geval met dit voorbeeld, waarvan de auteur onbekend is. Dit scherm met vier panelen geschilderd in olieverf op doek, presenteert een trompe-l'oeil decoratie op een witte achtergrond. Een gouden frame met bloemenslingers omringt een romantisch landschap met denkbeeldige ruïnes geanimeerd door personages. Een wirwar van portieken, balustrades en in perspectief gebouwde pilaren verschijnen in een geïdealiseerd klassiek landschap. De mannen zijn erg klein in vergelijking met de monumentale ruïnes die in het midden van deze overvloedige vegetatie zijn geplaatst. Later werd het scherm bekleed met fluweel.

Hout, textiel, olieverf.
h 184 cm, L per paneel 58,5 cm.
Herkomst : 2003, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr.  DO338.

Het stuk is momenteel bewaard in de reserves.

Back to top