Naar inhoud

Jachtbestek

Collection

Mei 2021

Augsburg - Lukas Römer - 1801

Jagen was een van de landelijke activiteiten in het aristocratische wereldse leven. Deze eindigden soms in een picknick op het gras of in een jachtlunch. Voor deze maaltijden brachten de edellieden hun eigen bestek mee. De handvatten van dit jachtbestek werden in verschillende materialen gemaakt waaronder sommige van dierlijke oorsprong zoals hoorn, hertengewei, verwijzend naar het jachtaspect, in zilver, ….

De set uit de collectie bestaat uit een tweetandige vork, een lepel en een mes. Zowel de lepel als de handgrepen van de vork et het mes zijn van zilver, het lemmet van het mes en de twee tanden van de vork zijn van staal. Dit metaal is steviger en heeft een scherpere snijkant wat nuttig is voor het stuksnijden van vlees.

De handgrepen zijn versierd met delicate wikkelingen van geciseleerde bladeren. Om edelmetaal te besparen, zijn de bestekken dikwijls voorzien van een handvat bestaande uit twee aan elkaar gelaste schelpen gevuld met was, hars of soms gips en niet volledig uit zilver.

Lukas Römer (°Kronstadt 1748 - † Augsburg  1816) verwierf de meestertitel in Augsburg in 1780. In hetzelfde jaar trouwde hij met Anna Rosina, de dochter van de zilversmid Johann V. Beckert.

Zilver, staal.
Mes L 25 cm, l 22 cm ; vork L 22 cm, l 2,2 cm ; lepel L 20 cm, l 4 cm.
Herkomst : 1978, Schenking Claude en Juliette D'Allemagne.
Inv.nr. sda156.

Merken :
1. Stad en datum :  Denneappel boven het jaarletter M.
2. Meesterteken : LR.
3. Merk op stalen lemmet : driehoek met maan.

De stukken zijn momenteel tentoongesteld in de gezelschapskamer.

Back to top