Naar inhoud

Ivoren bierpul

Collection

November 2011

Augsburg – Elias Adam – begin 18de eeuw

Ivoor werd in Duitsland frequent gebruikt bij de vervaardiging van bierpullen of drinkbekers met een zilveren of verguld zilveren montuur. Dit benige materiaal vertoont gelijkenissen met hout en kan met grote virtuositeit worden bewerkt. Het werd niet door zilversmeden, maar wel door gespecialiseerde handwerkslieden gesculpteerd.
De bierpul uit onze collectie heeft een zeer verfijnde en met grote nauwkeurigheid tot in de kleinste details uitgewerkte decoratie, met daarnaast ook contrasten tussen haut- en bas-relief. Op het fijn bewerkte lichaam worden drie taferelen getoond. Het eerste stelt badende vrouwen voor onder een rotsdecoratie. In het volgende tafereel vleit een naakte vrouw zich tegen een man aan die zijn vinger in de lucht steekt. Op de achtergrond zien we aan hun voeten een blaffende hond. Het laatste tafereel, ten slotte, stelt vrouwen voor die een vrucht vasthouden onder wijnranken. Een van hen draagt een kind op de arm.
We treffen dezelfde composietfries aan op de voet, de hals en het deksel. Het oor van de kan heeft de vorm van een kariatide.

Elias Adam (omstreeks 1669-1745) is een protestantse zilversmid die werd geboren in Züllichau (Brandenburg). Hij verwierf de meestertitel in 1703. Hij is vooral bekend om zijn zilveren of verguld zilveren monturen die hij combineert met andere edele materialen als agaat, email, porselein en ivoor.

Verguld zilver, ivoor.
h 27,5cm, Ф voet 18,3 cm, 2274 g.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda242.

Merken: onder de voet .
1. Dennenappel voor Augsburg.
2. Meesterteken: EA in een ovaal.

Het voorwerp wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Terug naar boven