Geborduurd zijden paneel
CollectionApril 2020
Seneffe - Gravin Depestre - eind 18de eeuw
In de 18de eeuw verspreidde zijden borduurwerk zich met luxe in de decoratie van de huizen van welgestelden. Dit is ook het geval in het Kasteel van Seneffe, waar prachtig geborduurde zijden stoffen de muren van de slaapnis en de ramen bekleedden alsook de meubels versierden (het bed, de luifel en vier zetels). Isabelle Depestre-Cogels, eigenares en oprichtster van het kasteel samen met haar man Julien Depestre, zou ze zelf hebben geborduurd.
Dit type handwerk voor dames, dat als nobel en nuttig werd beschouwd, was een favoriet tijdverdrijf in gezelschap en dus ook van de opvoeding van jonge meisjes. Weten hoe je elegant met de naald moet omgaan, een sierlijke houding hebben en met bekwame vingers werken kenmerkten een vrouw van de wereld.
De algemene tinten van de slaapkamer zijn blauw en wit. Net als de interieurdecoratie van het kasteel, volgen de geborduurde patronen de mode uit die tijd. De panelen zijn omlijst door het Griekse sleutel motief en bovenaan een slinger van gebladerte. In het midden sieren grote antieke vazen, gevuld met een veelvoud van gevarieerde bloemen de zijpanelen terwijl een bloemenmand het hoofeinde siert. De ornamenten zijn geborduurd met blauwgroen garen ‘cordonnet’. Met deze dikkere garen wordt hecht genaaid waardoor een mooi relief ontstaat. Voor meer wendbaarheid werkte de gravin Depestre op kleine lapjes zijde met een linnen voering. Ze sneed de omtrek van de geborduurde versieringen uit, die ze vervolgens met losse steken op de achtergrondzijde naaide.
Van deze originele set blijven er nog maar drie onvolledige wandpanelen over. Oude foto’s uit het begin van de 20ste eeuw geven een goed beeld van de door Isabelle Depestre ingerichte kamer. De zijden bespanningen werden in 1992 gerestaureerd door het atelier textiel van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA).
Zijde, linnen voering.
Zijpanelen : h 233 cm; l 174 cm.
Hoofdeinde : h 100 cm; l 85 cm.
Herkomst : 1983, aankoop door de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. SM039.