Naar inhoud

Gebedenboek versierd met zilveren sloten

Collection

Juni 2017

Nijvel – Adrien Paradis – 1765

De persoonlijke gebedenboeken die voorzien zijn van een zilveren slot worden vervaardigd voor welgestelde families.

Het exemplaar dat u hier ziet, is getiteld “L’ange conducteur dans la dévotion chrétienne, réduite en pratique en faveur des âmes dévotes, avec l’instruction des riches indulgences dont jouissent les personnes associées dans la Confrairie de l’Ange Gardien” Die nieuwe editie, uitgebreid met het Kleine Officie van Onze-Lieve-Vrouw voor alle dagen van de week en de zondagsvespers, werd uitgegeven in Brussel bij Eugène Henry Fricx in 1756. Het bevat de kalender van feestdagen voor de jaren 1756 tot 1779.

Dit werk kende zowel in Frankrijk als in Wallonië een enorm succes in de 18de eeuw. De engelendevotie maakte nog deel uit van de leefwereld van vele mensen. Dit boek hielp leiding geven aan het dagelijks leven van de gelovige en op de belangrijke momenten van zijn leven. Het bevat devotiepraktijken gericht tot God, Christus, de Maagd Maria, de heiligen en de engelen in de Hemel, voornamelijk de beschermengel, voor elke dag van de week, naast litanieën, novenen en diverse gebeden.

De band van glad zwart segrijn is voorzien van een zilveren boekbeslag om het werk te beschermen tijdens het dagelijks gebruik ervan. Op het dubbele slot en de hoeken, die vastgeklonken zijn met kleine zilveren nageltjes, zijn bloemenmotieven gegraveerd. Verder zijn ook de eigendomsinitialen MFL gegraveerd. De zilveren onderdelen werden doorgaans uitgevoerd door minder gekende lokale zilversmeden.

Het boek is verguld op snee.

Leder, papier, zilver.
h 13,5, b 8,5 cm.
Herkomst: 1995, Aankoop door de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. sda 772.

Merken: op de sluiting

1., 2. Een abdissenstaf tussen de letters N en L en een gekroonde leeuw voor Nijvel.
3. Jaartal 65 voor 1765.
4. Meesterteken: initialen AP.

Het boek wordt op dit ogenblik tentoongesteld in het ovale kabinet.

 

Terug naar boven