Naar inhoud

Fruitschaal

Collection

Juni 2020

Rijsel - Claude-François Ricourt - 1766-1767

In de 18de eeuw hadden alle voorname woningen een boomgaard op hun domein met een groot aantal variëteiten fruitbomen. Fruit was destijds het dessert bij uitstek. Het werd op veel manieren geconsumeerd: rauw, gekookt, gekonfijt, gemacereerd, in jam, in marmalade, in sap, in siroop, in brandewijn, in sorbet,... De transformatie van fruit tot moes of jam is mogelijk dankzij suiker, honing, water, wijn en kruiden. De introductie van deze nieuwe culinaire praktijken laat een goede bewaring toe zodat ze het hele jaar door fruit konden eten.

Om deze delicatesse op aristocratische tafels op te dienen, creëerden de zilversmeden op het einde van de 17de eeuw de fruitschaal. Deze was ontworpen voor moes en jam, maar ook voor arrangementen van vers fruit dat piramidaal was opgetrokken. Deze licht holle schaal kan zowel een vierhoekige als een ronde vorm hebben.

De fruitschaal uit de collectie is sober uitgevoerd. Hij is rechthoekig met een gecontourneerde rand versierd met een drievoudige lijst van linten. De vlakke bodem is in het midden gegraveerd met alliantiewapens en de wapenspreuk « IN FIDE VIRTUTE ». Deze zijn van het einde van de 19de eeuw en behoren tot Jean  Lejeune de Schiervel en zijn echtgenote Eugénie de Schiervel die het kasteel van Nonnemielen te Sint Truiden bewoonden.

Claude-François Ricourt (°1710-1781…) verwierf zijn meestertitel en liet zijn meesterteken insculperen op 11 juin 1733.

Zilver.
L. 27,6 cm, l. 22,9 cm.
Herkomst : 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda065.

Zilvermerken :
1.      Erkenningsmerk van Rijsel : een gekroonde lelie.
2.      Poinçon de jurande : gekroonde X voor 1766-1767.
3.      Meesterteken. : twee sterren en een maan onder een kroon.

De fruitschaal maakt nu deel uit van de tentoonstelling “Think Nature - Monsieur Plant” van 7 oktober 2023 tot 1 september 2024.

Terug naar boven