Naar inhoud

Foto van een monstrans

Collection

Oktober 2022

Brussel - Devroye Frères – 20ste eeuw

De bouw van talrijke moderne kerken na de twee wereldoorlogen zette de zilversmeden ertoe aan om vernieuwend religieus zilverwerk te creëren. Het Huis Devroye, dat gespecialiseerd was in dit vakgebied,  kende in die periode internationaal succes en leverde onder andere schitterende stukken aan de basiliek van Koekelberg en aan het Vaticaan. Een selectie van foto’s van het bedrijf, waarop hun zeer gevarieerde productie te zien is, wordt in Seneffe bewaard. In die tijd deden die foto’s dienst als een soort catalogus om de vervaardigde stukken aan toekomstige klanten te kunnen tonen.  Het atelier werkte meestal op bestelling en vervaardigde voornamelijk unieke stukken.

Er zijn twee foto’s bewaard van dezelfde monstrans. Volgens de catalogus “Art-deco Zilver. Antwerpen, Brussel, Gent”  uit 1996 bevond het voorwerp zich in de Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië in Loppem. De stempel van het bedrijf  “Devroye frères orfèvre, Avenue de la Couronne 368 Bruxelles”, is in purperen inkt op de rugzijde van de foto aangebracht en rechtsboven zien we het serienummer 31.

De monstrans in art-decostijl  is gekenmerkt door strakke lijnen. Het voorwerp bestaat uit een lunula in een eenvoudige effen cirkel die versierd is met een fries van gestileerde engelen. Bovenop het geheel bevindt zich een omcirkeld kruis. De monstrans rust op een zeshoekige gehamerde voet.

Joseph-George Devroye maakte zijn eerste stukken tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1919 richtte hij samen met zijn broer Charles het Huis Devroye frères op, dat gevestigd was op het adres Kroonlaan 368 in Brussel.  Het Huis Devroye, dat in 1949 in twee ateliers werd opgesplitst, staakte al zijn activiteiten in 1994.

Analoge zwart-witfoto.
h 24 cm, b 18,4 cm.
Herkomst: 2016, Schenking Devroye.
Inv. nr. SPH-2016-105/106.

De fotocollectie wordt bewaard in het niet-toegankelijk gedeelte van het museum.

Terug naar boven