Naar inhoud

Foto van een monstrans

Collection

Februari 2017

Brussel, jaren ‘30

In oktober 2016 kreeg het Museum als schenking de fotografische archieven van het Brusselse edelsmeedatelier Devroye. Die schenking omvatte naast zwart-witfoto’s van voornamelijk religieuze voorwerpen ook enkele iconografische documenten van het atelier.

Het atelier van de gebroeders Devroye was van 1919 tot 1949 in de Kroonlaan 369 in Elsene gevestigd. Daarna gingen ze elk hun eigen weg. Charles Devroye richtte samen met zijn zoon op hetzelfde adres een nieuw atelier op, terwijl zijn broer Joseph naar de Brusselsesteenweg 16 in Terhulpen verhuisde. Beiden legden ze zich voornamelijk toe op de vervaardiging van liturgische voorwerpen: kelken, monstransen, misampullen, reliekhouders, kruisbeelden …. Daarnaast werden echter ook een aantal civiele voorwerpen gemaakt, vermoedelijk bestellingen van particulieren  of stukken voor privédoeleinden. De edelsmeden genoten internationale erkenning. Hun stijl evolueerde in de jaren ’30 van klassieke naar modernistische stukken, soms zelfs geïnspireerd op de Afrikaanse en Oosterse culturen. Ze bewerkten zilver en vermeil (verguld zilver) gecombineerd met diverse andere materialen als hout, lak, email en halfedelstenen.

Hier wordt een foto getoond van een monstrans die in de jaren ’30 werd gemaakt voor de priorij van Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië in Loppem, waar ze nog altijd wordt bewaard. Ze is gemaakt van zilver en vermeil. Op de achthoekige voet staat de inscriptie CHRISTVM.REGEM.ADOREMVS.DOMINANTEM.GENTIBVS. Bovenop het lichaam bevindt zich een kruis en in het midden een rond venstertje waarin de gewijde hostie aan de gelovigen kan worden getoond. De monstrans is rondom versierd met gestileerde engelen.

Op de achterkant van de foto is de stempel van de firma Devroye aangebracht, naast het nummer 31, dat het model van de monstrans aanduidt. Spijtig genoeg bevatten de archieven geen enkele inventaris of lijst waarin naar de verschillende modellen of naar de klanten wordt verwezen.

Analoge zwart-witfoto.
h 23,5 cm, b 16,3 cm.
Herkomst: 2016, schenking Devroye
Inv. nr. SPH2016-088 1

De foto wordt op dit ogenblik bewaard in de archieven.

 

Terug naar boven